Инвеститорите продължават да наливат средства в "горещите" азиатски пазари

Графика на деня за 8 декември

18:22 | 8 декември 2020
Обновен: 18:24 | 8 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Инвеститорите наливат средства в азиатски активи, повишавайки цената на акциите и облигациите. Графика: Bloomberg
Инвеститорите наливат средства в азиатски активи, повишавайки цената на акциите и облигациите. Графика: Bloomberg

Независимо дали става дума за акции, облигации или почти всеки друг клас активи, чуждестранните пари все повече започват да се вливат в Азия. Причината - техните притежатели залагат, че това ще бъде най-бързо развиващият се регион, докато света все още се възстановява от пандемията на коронавирус, пише Bloomberg.

Индексът MSCI Asia Pacific се повиши до рекордни нива миналата седмица, а индексът на облигациите на Bloomberg Barclays е близо до най-високото си равнище от четири години. Валутите в региона като цяло са с най-силното си представяне от 2018 г. насам, като суровините също се покачват. Нищо чудно защо показателят на икономическите изненади на Citigroup за региона е на ниво, за последно наблюдавано през 2007 г.

Положителните последици от изборите в САЩ, насърчаващият напредък по отношение на ваксините, изобилна ликвидност и „подобряващия се импулс на растеж“ в Азия са стимулирали търсенето на активите в региона, коментира Кун Гох ръководителят на отдел "Азиатски проучвания" към Australia and New Zealand Banking Group.