Доларът - господарят на златото

Почти перфектна негативна корелация между двата актива

15:36 | 31 май 2016
Обновен: 15:39 | 31 май 2016
Корелацията между цената на златото и валутния курс на долара. Графика: Bloomberg
Корелацията между цената на златото и валутния курс на долара. Графика: Bloomberg

Ефектът от поскъпването на долара се усеща силно върху златото. Традиционно, когато в САЩ се заговори за по-затегната парична политика и доларът започне да поскъпва, златото отстъпва. Това се дължи на факта, че златото не е актив, който носи фиксирана доходност, за разлика от облигациите например.

30-дневната негативна корелация между движението на долара и цената на златото достигна най-високото си ниво от ноември 2014 насам на 20 май при стойност от -0,78. Ако коефициентът на корелация стигне -1 това би означавало, че американската валута и златото се движат в напълно различни посоки, но коефициент от -0,78 също показва много силна негативна корелация. С други думи през последните 30 дни поскъпване на долара почти винаги е съответствало на поевтиняване на златото и обратно.

Друга причина за тенденцията е, че златото се използва като средство за хеджиране при поевтиняване на долара. Освен това скъпият долар прави златото по-скъпо за купувачи извън САЩ, което води до понижаване на търсенето на злато.