Най-поскъпнали и най-поевтинели валути спрямо долара за 2016

Какво движи валутите на развиващите се пазари в различни посоки

15:11 | 30 май 2016
Източник: Bloomberg Terminal
Източник: Bloomberg Terminal

От началото на годината валутите на две развиващи се икономики – Русия и Бразилия – се борят за короната „най-поскъпнала валута спрямо долара от началото на 2016“. Към 30 май 2016 битката се печели от руската рубла, която поскъпва с 16,66% спрямо долара през първите 5 месеца на 2016, докато реалът остава на второ място с поскъпване от 15,55%.

Кои са факторите, които движат тези ръстове? При рублата безспорно това е петролът и възстановяването в цената му, което от своя страна води и до стабилизиране на руската икономика. През миналата седмица Брентът надхвърли психологическата граница от $50 долара за барел за първи път от ноември 2015 насам.

При реала основна роля играят политически фактори и процедурата по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф, която е на път да бъде финализирана. Оптимизмът на пазарите около отстраняването на Русеф от президентския пост доведе до сериозно поскъпване както на акциите в Бразилия, така и на валутата на страната. През последните години реалът беше поел стабилно посока надолу, но през 2016 тенденцията се обърна.

На трето място остава изненадата от началото на година – японската йена – която поскъпва с 8,15% спрямо щатския долар, като мерките на Японската централна банка и безпрецедентните стимули не успяха да спрат поскъпването на валутата. От края на януари насам в Япония налице са негативни депозитни лихви, но въпреки това към 30 май йената е доста по-скъпа спрямо началото на 2016. Това засилва очакванията за нови действия от страна на Японската централна банка, а вече започна да се отразява негативно и на компаниите износителки в страната.

Любопитна е и четвъртата най-добре представяща се валута спрямо долара от началото на годината – исландската крона.

На 16 юни Исландия ще предприеме една от последните стъпки пред вдигането на капиталовите контроли, наложени след финансовия колапс в страната през 2008. Инвестиралите в дълг на стойност $2,4 млрд., деноминиран в исландския крони и закупен от инвеститори извън Исландия преди кризата от 2008, ще могат в крайна сметка да се освободят от облигациите. Според условията на търга, организиран от централната банка на страната, инвеститорите, които притежават този дълг, ще могат да го продадат в рамките на 4 часа след началото на търга. Централната банка е готова да го изкупи с отстъпка от 36% до 50% спрямо валутния курс на кроната. Търгът е последната стъпка на Исландската централна банка, с която тя прави опит да защити кроната от внезапни разпродажби при вдигането на валутните ограничения.

На пето място по поскъпване спрямо щатския долар остава канадският долар с 6,44%.

Най-поевтинялата валута от началото на годината спрямо долара е мексиканското песо, което въпреки възстановяването на суровините отстъпва с 5,43%. Поевтиняването през последния месец, когато основно беше натрупаната загубата на мексиканската валута, се дължи на очакванията за повишение на лихвите от страна на Фед още през юни или юли, които от своя страната задвижиха и очакванията за отлив на капитали от развиващи се пазари като Мексико.

Със слабо поевтиняване спрямо долара от началото на годината се отчитат и южнокорейският вон и новозеландксия долар. През май вонът се е насочил към най-силното си месечно поевтиняване от юли 2015 насам, отново тласкан от реториката на Фед през последните седмици. Поевтиняването на новозеландския долар също беше натрупано през май, като освен на тона на Фед се дължи на отстъплението на някои суровини през месеца.

Интересно е накъде ще тръгнат валутите и след срещите на Фед през юни и юли, които могат да доведат до нови сериозни размествания на форекс пазара.