Графика на деня: Японският монетарен експеримент

Ефектите от печатането на пари започват да стават потресаващи

11:40 | 5 февруари 2016
Обновен: 11:41 | 5 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Графика: Bloomberg Terminal
Графика: Bloomberg Terminal

Ситуацията на облигационния пазар изглежда започва да излиза извън контрол, като „виновник“ за всичко е политиката на централните банки след 2008 насам.

Последната тревожна новина долетя от далечна Япония. Там доходността по 10-годишните правителствени държавни ценни книжа (ДЦК) слезе до най-ниското си ниво от началото на отчитането на данните през 1985, показва справка в Bloomberg Terminal.

Равнището слезе до рекордно ниските 0,02 на сто на 3 февруари, един ден след като Японската централна банка започна покупки на активи на вторичния пазар. В същия ден институцията обяви и намерението си да отиде отвъд това, предприемайки дори още по-дръзки стъпки, за да постигне целта си за инфлацията.

Oт фалита на Lehman Brothers през септември 2008 централни банки в света инжектираха на финансовите пазари над $12 трлн. под формата на т.нар. Програми за количествено облекчаване (печатане на пари без реално покритие). В момента на пазарите се търгуват ДЦК с доходност под 1 на сто за над $26 трлн., като $6 трлн. от тях са при отрицателна доходност.

Редица икономисти години наред посочваха, че тази политика на централните банкери е правилна и има една едничка цел - възстановяване на световното стопанство.

Ако погледнем обаче картината близо 8 години по-късно, нещата коренно се различават с надеждите на експертите. Да, финансовите пазари са на рекордни върхове, въпреки че от средата на миналата година наблюдаваме забележителна корекция и при акциите, и при стоките. Ефектът върху реалната икономика обаче не е толкова ясен. Политиците твърдят, че без тези действия в подкрепа на растежа заетостта и инвестициите щяха да бъдат още по-слаби. Това е предложение, което е, разбира се, е невъзможно да бъде доказано. Реалността показва обаче, че глобалният растеж е ниско ниво, като тласъкът в последните години идва основно от САЩ, докато големи играчи като Китай, Япония и Европейския съюз губят ритъм.

Японският монетарен експеримент започна още през 90-те, като реален ефект от него няма. Японците не започнаха да харчат повече, което не доведе до така жадуваното ускорение на инфлация. По-големият въпрос е защо една Европа не се поучи от този пример, а последва значително по-лесния път – печатането на... пардон, програмата за количествено облекчаване.