България бележи напредък в икономическата си свобода

Страната ни се нарежда на 48-мо място в класация на канадския институт Fraser

16:13 | 28 септември 2017
Автор: Investor.bg
Източник: Fraser Institute
Източник: Fraser Institute

Икономическата свобода в България се подобрява, макар и слабо. Това показва годишният доклад „Икономическа свобода по света”, изготвен от канадския институт Fraser и разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ).

България се нарежда на 48-мо място от 159 държави и територии в доклада, който представя картината през 2015 – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и държавните институции. Представянето на държавите се измерва по скала от 0 до 10 точки, като 10 точки е максималната икономическа свобода.

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,39 т. от максималните 10 точки (при 7,37 т. и 50-то място в миналогодишното), с което страната попада между Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана (с по-нисък), предаде Investor.bg

В доклада прави впечатление също, че България е сред петте страни, постигнали най-силен напредък в икономическата си свобода за 15-годишния период от 2000 (когато е на 104-то място с 5,55 точки) до 2015. Останалите са Румъния, Руанда, Албания и Кипър. Същевременно най-голям спад за периода се наблюдава във Венецуела, Аржентина, Боливия, Исландия и Гърция.

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя.

По показателя „Размер на правителството“ България получава 7,01 т. Тук страната получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради големия размер на правителствените разходи и високото ниво на държавните трансфери и субсидии.

По показателя „Съдебна система и право на собственост“ България има 4,88 т., като продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели. Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за България за поредна година е за независимостта на съда – 3,37 т.

За „Достъп до сигурни и стабилни пари“ България има 9,36 т. – в тази категория от години получава най-високата си оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията е ниска и дори отрицателна през 2015 г. Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.

Висок е резултатът и за „Свобода на международната търговия“ - 8,13 т. Той отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на нетарифните ограничения.

За показателя „Регулиране на кредита, труда и бизнеса“ България има 7,57 т. Резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на възприятията за корупция.

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава спрямо миналогодишното издание, а за последните три десетилетия пропастта между развитите и развиващите се страни се свива значително.

Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония.

Според авторите на доклада по-високата икономическа свобода води до по-високи доходи на човек от населението, по-голям дял на доходите на най-бедните 10% от населението, по-малък дял на хората в бедност, по-дълга продължителност на живота, по-добра защита на гражданските свободи и по-голям икономически растеж.