Доходността по ДЦК пада от 16 декември насам. Защо?

Бягството от риск и протоколът на Фед са част от обяснението

11:07 | 7 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Доходността по 10-годишните американски ДЦК пада
Доходността по 10-годишните американски ДЦК пада

Американските ДЦК се повишиха за шести ден, най-дълго поскъпване от 13 месеца, като спадът на китайските пазари предизвика търсене на относителната сигурност на държавния дълг. От двегодишните  до 30-годишните книжа доходността е под нивата от 16 декември, когато Федералният резерв увеличи бенчмарковата си лихва за първи път от почти десетилетие. Китайските борси затвориха рано за втори път тази седмица, след като индексът CSI 300 се потопи със 7 процента. Китайската централна банка насочва валутата към понижение, предизвиквайки спекулации, че този ход отразява растяща загриженост за забавящия се растеж. 

Доходността на 10-годишните книжа се понижи с 3 базисни пункта (ръст на цените означава понижение на доходността - б.р.) до 2.14% в 6:42 a.m. в Лондон, според данни от Bloomberg Bond Trader. 
Последният път, когато бенчмарковата емисия се повишава в шест поредни дни, бе ноември 2014. Доходността падна от 2.30% в деня, когато Фед промени лихвените проценти - 16 декември.
Печалбите от ДЦК този месец са 0.5% спрямо 0.9% за цялата 2015, според  Bloomberg World Bond Indexes. Напрежението в Китай, комбинирано със стагниращата инфлация провокира спекулации, че Фед няма да изпълни намерението си да повиши лихвите четири пъти през 2016.  Pacific Investment Management Co. заяви, че очаква две или три повишения.
Пазарните движения тази седмица повтарят спада на китайските акции през август, който потопи глобалните пазари и накара Фед да се позове на глобалните икономически и финансови развития, когато отложи решението си за повишаване на лихвите през септември. В протокола от заседанието през декември, когато това решение най-после бе взето, почти всички участници са се съгласили, че инфлацията ще се върне към целта от 2%, от текущото ниво от около нула, макар мнозина да изразяват загриженост, че това ще отнеме повече време, отколкото се е очаквало преди.
Доходността се понижава след повишението на лихвите, тъй като пазарът очаква по-ниска инфлация от Фед, обяснява Хажиме Нагата, инвеститор в Diam Co. Според него ще има само още две повишения на лихвите тази година. Той очаква доходността по 10-годишните книжа да се понижи до 1.80% през 2016.
Американската централна банка се разминава в продължение на повече от три години с целевото ниво на инфлация от 2%. Ричард Кларида, глобален стратегически съветник на Pimco заяви в интервю в сряда, че ако има четири повишения, това ще бъде вълнуващо, тъй като това би означавало, че икономика расте бързо. Според нас икономиката расте уверено, но бавно".