Глобалният морски транспорт нараства най-много от 2010 г. след атаките в Червено море

Графика на деня, 02.07.2024 г.

18:30 | 2 юли 2024
Автор: Елинор Торнбър и Алекс Лонгли
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Показател на глобалния морски транспорт се насочва към най-големия си годишен скок от 2010 г. насам, след като атаките в Червено море принудиха корабите да пътуват на по-големи разстояния.

Дейността на корабоплаването, измерена в тон мили, се готви за второто най-голямо годишно увеличение в историята в резултат на геополитически смущения в Близкия изток и Европа, според Clarksons Research, звено на най-големия корабен брокер в света.

Маркерът, който умножава обема на транспортираните товари по разстоянието, което се изминава, се насочва към увеличение от 5,1% в сравнение с 2023 г., или 3,2 трилиона тон мили.

Увеличението идва, тъй като корабите трябваше да пренасочат обичайните си пътувания на хиляди мили около Африканския рог, за да избегнат Червено море и Аденския залив, където йеменските бунтовници хути атакуват кораби. Тези инциденти се засилиха през последните седмици, след като групата успешно потопи кораб с помощта на морски дрон.

По-големите разстояния вероятно ще бъдат лоши новини за глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии. В същото време „окуражаващото начало на годината“ по отношение на търговските обеми е част от причината за нарастването на тон мили, което предполага, че увеличението не е свързано само с по-дълги пътувания, пише анализаторът на Clarkson Тревър Кроу.

Въздействието на прекъсването на Червено море върху тон мили се усеща най-остро при контейнерните превози, като в момента около нос Добра надежда плават около 690 кораба. Средните търговски превози по море ще нараснат с 2,8% тази година в сравнение с 1,8% година по-рано.