Какаото мина $9000 за тон и вече е по-скъпо от медта

Графика на деня, 25.03.2024 г.

16:37 | 25 март 2024
Автор: Меган Дурисин Албери

Какаото продължи да поскъпва и за първи път в историята надхвърли 9000 долара за тон, тъй като пазарът е обхванат от криза в предлагането, а производителите на шоколад се борят за зърната.

Само през този месец фючърсите са се повишили с около 50%, а през тази година са се увеличили повече от два пъти. Слабите реколти, предизвикани от лошото време и болестите по културите в Западна Африка, където се отглежда по-голямата част от какаото в света, и слабите признаци за облекчаване на производството в други страни, поставиха индустрията в затруднено положение.

Ралито насочи цените към 10 000 долара - ниво, което изглеждаше немислимо само допреди няколко месеца - и дори направи какаото по-скъпо от индустриалния метал мед.

Повишението на цената на какаото ще се отрази на по-високите разходи за шоколад през годината. Великденските яйца вече поскъпнаха заради миналогодишния скок на цените, а някои производители ограничават размерите на шоколадовите блокчета или предлагат разновидности с други съставки, за да смекчат удара.


Какаото надминава цената на медта за първи път от две десетилетия насам/ Недостигът на доставки доведе до рязко покачване на цената на културата

Фючърсите поскъпнаха с 2,8% до 9 188 долара в Ню Йорк. Цените продължават да се покачват, въпреки че техническият показател е в зона на свръхпокупка през по-голямата част от последните няколко месеца. Какаото в Лондон също поскъпна.

"Шоколадът може да бъде още по-скъп през Великден 2025 г., ако болестите по какаовите дървета и лошото време удължат дефицита на фона на високите цени на захарта", казва в бележка от петък анализаторът на Bloomberg Intelligence Диана Гомес.

Докато цените се покачваха, спекулантите всъщност се оттегляха от пазара. Откритият интерес - броят на неизплатените договори - спадна от пика в края на януари, а през последната седмица финансовите мениджъри намалиха нетните си залози до едногодишен минимум. Това подсказва, че физическите купувачи може да са изиграли ключова роля в повишаването на цените.

Съществува риск ситуацията с предлагането да се влоши. Предстоящите правила на Европейския съюз, целящи да спрат продажбата в магазините на продукти, които унищожават горите, могат да затруднят още повече доставките за най-големите производители на шоколад в блока.

Сега вниманието се насочва към предстоящата средна реколта в Западна Африка - по-малката от двете годишни реколти. Регулаторният орган на най-големия производител - Кот д'Ивоар, очаква тя да се свие през този сезон, съобщи Bloomberg по-рано този месец.