Европейските фирми почти удвоиха закупуването на чиста енергия през 2023 г.

Графика на деня, 14.02.2024 г.

10:04 | 14 февруари 2024
Автор: Топи Алаки
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Корпорациите по света се съгласиха да купуват повече възобновяема енергия през 2023 г., отколкото през предходната година, като обемът почти се удвои в Европа, но намаля в САЩ.

В световен мащаб 451 компании са се съгласили да закупят рекордните 46 гигавата, което е скок от 13%, според доклад на BloombergNEF. Покупките в САЩ, най-големият пазар, са намалели с 15% поради по-слабите икономически условия и нарастващите лихвени проценти, сочи докладът.

Много корпорации са си поставили цели да използват 100% възобновяема енергия като вятърна и слънчева, за да намалят своите въглеродни отпечатъци. Споразуменията за закупуване на енергия им помагат да фиксират цените.

„В зависимост от компанията и колко електроенергия консумира, можете да спестите милиони или десетки милиони долари, като закупите тези договори за чиста енергия“, каза Кайл Харисън, анализатор на BloombergNEF.

В съответствие с миналите тенденции, големите технологични компании допринесоха значително за миналогодишните покупки, като Amazon.com Inc. се очертава като най-големият купувач за четвърта година с 8,8 гигавата. Серия от сделки от по-малки фирми в страни като Индия, Япония и Южна Корея също оказа влияние.