Повишаването на руския износ на дизел и бензин помага за отскока на износа

Графика на деня, 09.12.2023 г.

11:00 | 9 декември 2023
Автор: Прежула Прем
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на петролни продукти от Русия нарасна през ноември, тъй като облекчаването на ограниченията за пътни горива и краят на профилактиката на рафинериите увеличиха потоците.

Доставките на рафинирани горива се повишиха до 2,2 млн. барела дневно, според данни, събрани от Bloomberg от аналитичната компания Vortexa Ltd. Това е с около 164 000 барела на ден повече от октомври, когато обемите се понижиха до тригодишно дъно. Увеличението се случи, въпреки че бурното време причини значителни смущения в износа от руските пристанища.

Пазарът следи внимателно износа на страната, за да прецени нейното производство, след като Москва спря да публикува официални данни за производството. Русия се ангажира да задълбочи съкращенията на износа до 300 000 барела дневно за суров петрол и 200 000 барела дневно за петролни продукти от нивата през май-юни през първото тримесечие на следващата година.

Четириседмичният среден износ на суров петрол по море от страната спадна до най-ниското си ниво за последните три месеца към 3-ти декември, тъй като бурите в Черно море повлияха на доставките. Въпреки това износът на петролни продукти нарасна през миналия месец благодарение на по-големите доставки на дизелово гориво, бензин и мръсни рафинирани горива.

Седмичните данни до 2-ри декември показват по-висок износ на горива по сухопътни маршрути, въпреки че цените в рафинериите намаляха в края на ноември. Забраната на Русия за износ на някои видове дизелово гориво за зимата остава в сила.


Възстановяване на потоците от руски горива/Доставките се увеличават, тъй като краят на повечето ограничения за износ на пътни горива компенсира спада на нафтата

Ето каква е разбивката на доставките на петролни продукти от пристанищата на страната през ноември:

Износът на дизелово гориво за превозни средства и отопление нарасна с 12% спрямо октомври и достигна тримесечен връх от 894 000 барела дневно през миналия месец, тъй като Русия облекчи ограниченията за износ на повечето видове горива. Голяма част от товарите бяха изпратени за Африка и Южна Америка, най-вече за Бразилия.


Отскок на руския дизел/Потоците на дизел за превозни средства и отопление се повишиха до тримесечен връх след облекчаването на ограниченията за износ

Доставките на нафта намаляха с около 3% до 362 000 барела на ден, което е най-ниското ниво от август насам. Потоците към Азия намаляха до петмесечно дъно, като се увеличиха обемите, насочени към Близкия изток и Африка.


Русия доставя по-малко нафта/Общият поток достигна тримесечно дъно, като товарите, пътуващи за Азия, спаднаха до най-ниското си ниво от юни насам

Изходящите потоци на бензин и смесителни компоненти скочиха с една четвърт до 75 000 барела на ден, тъй като забраната за износ беше отменена. Доставките на реактивно гориво спаднаха до 8 000 барела на ден, което е най-ниското ниво от април 2022 г. насам.

Износът на мазут нарасна с около 4% до 727 000 барела дневно, докато потоците от суровини за рафинериите, като например вакуумен дизел за отопление, скочиха до шестмесечен връх от около 149 000 барела дневно.


Потокът на руски мазут се увеличава/Корабните превози са нараснали с 4% на месечна база през ноември, като повече товари са били изпратени в Азия