Продажбите на коли в Европа отново нарастват заради стари поръчки

Графика на деня 22.11.2023 г.

11:24 | 22 ноември 2023
Автор: Моника Реймунт
Графика: Bloomberg L.P.
Графика: Bloomberg L.P.

Доставките на леки автомобили в Европа се увеличават за 15-ти месец през октомври, въпреки че инфлацията и по-високите разходи по заемите натежаха върху потребителското търсене.

Регистрациите на нови автомобили нараснаха с 14% спрямо предходната година до 1,04 млн. единици, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители във вторник, тъй като производителите са продължили да обработват натрупаните поръчки. Продажбите на електрическите превозни средства съставляват около 15% от общия брой доставки.

Продажбите на коли в Европа нарастват за 15-ти месец поред 

Години на прекъсвания на снабдителните вериги доведоха до натрупване на поръчките на европейския автомобилен пазар, които стимулираха продажбите, докато икономическите перспективи се влошаваха. Въпреки че 20-те страни от еврозоната вероятно ще избегнат рецесията, потребителското търсене на електрически автомобили е слабо, а най-голямата икономика в региона, Германия, е в застой.

Във Франция, където регистрациите скочиха с 22% през октомври, субсидиите на правителството компенсират слабото търсене и подкрепят прехода към електромобили в странатa. Ръстът на продажбите в Германия, която е най-големият автомобилен пазар в Европа, се сви до миналия месец, след като Берлин прекрати държавните субсидии за компаниите, които купуват или взимат на лизинг електрически превозни средства. Продажбите на електрически превозни средства там нараснаха с едва 4,3%.

Домът на Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz и единствената европейска фабрика на Tesla Германия е изправена пред още по-голяма несигурност по отношение на екологичните си инициативи след като миналата седмица висшият съд на страната постанови решение, което застрашава някои климатични плановете за разходи за климата. Последиците за автомобилната индустрия остават неясни, но решението може да се отрази на бъдещите инвестиции в производството на чипове в страната и на въвеждането на станции за зареждане. Всичко това би могло да възпрепятства прехода към електрическите превозни средства.

Продажби на автомобили в Европа | Как се представиха основните автомобилни производители през миналия месец

Автомобилната индустрия в Европа все още се подготвя за възможността търговските условия с Кита да се влошат, след като Европейската комисия започна проверка на мерките, с които Пекин подкрепя Tesla Inc., BYD Co. и други местни производители на автомобили. Разследването, в което участват BMW AG и други западни производители които изнасят електромобили за ЕС, се очаква да продължи около година и може да доведе до налагане на допълнителни вносни мита от Брюксел и ответни мерки от страна на Китай.