Недоволството в Китай се увеличава, тъй като икономиката се забавя

Графика на деня, 11.11.2023 г.

14:07 | 11 ноември 2023
Автор: Катрина Никълъс
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Загрижеността за слабата китайска икономика и проблемния пазар на имоти доведе до нарастващо недоволство сред гражданите, показва ново проучване.

Според доклада на Morning Consult „Състоянието на отношенията между САЩ и Китай“, публикуван в сряда, нивото на удовлетворение на възрастните китайци, когато става дума за начина, по който се движи нацията, е спаднало дори под нивата, достигнати в най-лошия момент от китайската политика за нулев Covid в края 2022 г., когато общественото разочарование прерасна в широко разпространени протести срещу правителството.

„Тези тенденции си струва да бъдат наблюдавани като потенциален сигнал за ранно предупреждение, особено предвид неотдавнашната смърт на бившия премиер Ли Къцян“, пишат изследователите. „В миналото смъртта на харесвани правителствени служители е довела до изблици на обществена подкрепа и дори до масови демонстрации“, казаха те, въпреки че допълнителните подновени протести изглеждат малко вероятни на този етап.

Това неразположение - проучването показва, че възрастните, живеещи в най-голямата икономика в Азия, са убедени, че обществото им е изпълнено с недоволство и прегаряне от прекомерна работа - е накарало хората да поставят растежа и социалната стабилност пред отбраната като основни приоритети.

Вътрешните неволи и въздействието, което оказват, също се превърнаха в смекчаване на отношението към Запада, установи Morning Consult.

Делът на възрастните китайци, които гледат на САЩ като на враг или неприятел, е намалял с 9 процентни пункта от април до октомври, докато делът на хората, заинтересовани от разрешаване на военното напрежение, се е увеличил с 6 пункта, според проучването.

Гледната точка на САЩ е донякъде подобна, като делът на демократите, които смятат Китай за враждебен, спада с 10 пункта от началото на второто тримесечие, тъй като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън полага усилия да постави дъно на влошаващите се отношения.

Но от страна на Китай, все по-гълъбовите настроения към САЩ не се превърнаха в прегръдка на американския бизнес. Приблизително седем от 10 възрастни китайци казват, че все още са готови да бойкотират чуждестранни марки, цифра, която се е увеличила след повторното отваряне на Китай в началото на 2023 г.

Morning Consult, която проследява геополитическите настроения и политическите нагласи в страни по света, изследва около 1000 възрастни всеки в САЩ и Китай месечно между средата на февруари миналата година и началото на октомври тази година за проучването.