Нови мерки в Русия ще обезсърчават хората да ползват вражески валути

Графика на деня, 22.03.2023 г.

16:20 | 22 март 2023
Обновен: 17:57 | 22 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Русия ще направи по-скъпо за търговските кредитори да имат задължения във валути, които определя за „неприятелски“, като повишава изискванията за задължителни резерви за чуждестранни валути като щатски долари и евро.

Паричните власти увеличиха размера на парите, които банките трябва да заделят като резерви за „неприятелски“ валути до 7,5%, докато го намалиха за други до 5,5%, според изявление.

Промяната ще влезе в сила от 1 април и бележи първия път, в който централната банка диференцира коефициентите. Преди това изискването беше 7% за всички чуждестранни валути. Коефициентът за пасивите в рубли е 4%.

Властите в Русия измислят нови мерки, за да обезсърчат бизнеса и хората да използват валутите на своите противници, които наложиха санкции заради инвазията на Кремъл в Украйна.

Усилията дадоха известни резултати. През 2022 г. руснаците са намалили спестяванията си в чуждестранна валута почти наполовина до еквивалента на 3,88 трилиона рубли (50 милиарда долара) на фона на рискове от санкции, според доклад на централната банка за януари.

Докато делът на депозитите в юани нарасна през годината до 11% от нула, съотношението на долара се промени съвсем леко, спадайки с 8 процентни пункта до 68%, показва докладът.

Освен това Русия все още използва това, което официални лица наричат „токсични“ валути за почти половината от своя износ, дори след като санкциите лишиха централната банка от достъп до около половината от нейните международни резерви, оставяйки я в притежание само на злато и юани.

Целта на последната стъпка е „да се стимулира промяната в структурата на валутните пасиви на кредитните институции в полза на валутите на приятелски страни“ и като цяло да се позволи делът на чуждестранните валути да спадне допълнително в банковите баланси, се казва в съобщение на Банката на Русия.

Валутите на „приятелските“ страни, най-вече юаните, са направили известно навлизане в сетълмента на търговията и други части на икономиката на Русия. Но юанът все още изостава от дела на доларите и еврото в балансите на банките.

Други държави, които Русия смята за приятелски, включват Турция, Индия и Обединените арабски емирства.