Ядрените запаси на Иран достигат рекорд след сигнали за почти оръжеен клас уран

Графика на дена, 01.03.2023 г.

13:09 | 1 март 2023
Автор: Джонатан Тирон
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Глобални атомни наблюдатели съобщиха, че запасите от високообогатен уран на Иран са се увеличили до рекорд през последните три месеца и че инспекторите все още се опитват да изяснят как уран, обогатен до малко под оръжейния клас, е бил произведен в ядрено съоръжение.

Докладът на Международната агенция за атомна енергия е последното предупреждение за бързо разрастващата се иранска ядрена програма, която според директора на Централното разузнаване Бил Бърнс е станала все по-притеснителна. Частици уран, обогатени до 84% чистота, бяха открити в края на януари по време на проверка на заводa за обогатяване Фордоу, според МААЕ.

„Агенцията информира, че тези констатации не са в съответствие с нивото на обогатяване“, официално обявено от Иран, гласи 14-страничният ограничен доклад, видян от Bloomberg. „Иран информира агенцията, че „може да са възникнали непреднамерени колебания в нивата на обогатяване“. Дискусиите между агенцията и Иран за изясняване на въпроса продължават.

„Тези събития ясно показват способността на агенцията да открива и докладва своевременно промени в работата на ядрените съоръжения в Иран“, каза Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на МААЕ.

Запасите на Иран от уран, обогатен до 60% нива на чистота, се увеличиха до 87,5 килограма от 62,3 килограма. Запасите от 20% обогатен материал се повишиха до 435 килограма от 386 килограма.

Това е деветото поредно тримесечие, в което ирански инженери увеличават обема на ядреното гориво в страната, обогатено малко под нивото, необходимо за оръжия, въпреки задушаващите санкции на САЩ.

Докладът от вторник идва на фона на повишено напрежение между Иран и Запада заради няколко припокриващи се кризи, включително ефективно спиране на ядрените преговори със световните сили, военната подкрепа на Техеран за войната на Русия срещу Украйна и смъртоносното потушаване на широко разпространените антиправителствени протести от страна на Ислямската република.

В понеделник високопоставен ирански служител каза, че посещението на инспектори на МААЕ, включително Гроси, се очаква в „идните дни“. Досега правителството отхвърля опасенията относно нивата на обогатяване и каза, че следите от обогатен на 84% уран представляват „технически въпрос“.

Наблюдателите на ООН повториха предупреждението си, че колкото по-дълго Иран остава без ядреното споразумение JCPOA, сключено с посредничеството на световните сили, което ограничи атомната му програма, преди да се разпадне, след като САЩ се оттеглиха от него през 2018 г., толкова по-трудно ще бъде за МААЕ бързо да възстанови съответствие.

„Всяка бъдеща базова линия за дейностите по проверка и мониторинг на JCPOA ще отнеме значително време за установяване и ще има значителна степен на несигурност“, пишат инспекторите, позовавайки се на ядреното споразумение от 2015 г., използвайки официалния му акроним.

Агенцията ще бъде готова да работи по специфични договорености с Иран, които ще бъдат незаменими за справяне с този проблем, се казва в доклада.

Докато наблюдателите на агенцията имат пълен достъп до съоръженията за обогатяване на уран в Иран, те са изгубили надзор над местата, където се произвеждат центрофугите, които отделят метала. Тази липса на надзор оставя открита възможността Иран да отклонява центрофуги към недекларирано място за обогатяване.