Богатите инвеститори са оптимисти въпреки икономическите сътресения

Графика на деня, 02.11.2022 г.

11:05 | 2 ноември 2022
Автор: Чарли Уелс
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Пазарите са надолу. Войната бушува. Задава се рецесия. И все пак инвеститорите с висока нетна стойност казват, че все още са положителни за бъдещето.

Цели 59% от богатите инвеститори казаха пред UBS Group AG, че са оптимисти за краткосрочните перспективи за фондовия пазар, според проучването на инвеститорските нагласи на швейцарския кредитор, публикувано в сряда. Това е увеличение от 50%-те преди три месеца, когато пазарите бяха напът да сринат отново след кратко рали.

Инвеститорите се позовават на силното търсене на стоки и услуги, връщането към нормалното след пандемията от Covid-19 и стабилните корпоративни печалби за оптимистичната си перспектива.

Оптимизмът е неравномерно разпределен по света. Въпреки рекордната инфлация, енергийната криза и войната в Украйна, инвеститорите в Европа имаха най-положителни настроения за бъдещето, като 69% казаха, че се чувстват оптимистично настроени за икономиката на региона през следващите 12 месеца. Следва Азия, като 62% от азиатските инвеститори са положителни за перспективите на региона през годината. Американските инвеститори изостанаха, като само 51% бяха оптимистични за техния регион и почти две трети казаха, че вярват, че рецесията е неизбежна.

Дори и да виждат някакви признаци на надежда на хоризонта, повече от половината инвеститори казват, че вярват, че рецесията вече е започнала или ще започне преди края на 2022 г. Близо две трети очакват по-висока инфлация през следващата година, а почти половината вече са намалили разходите. Основните им грижи са инфлацията, геополитическият риск и рецесията.

UBS анкетира 2913 инвеститори с най-малко $1 милион активи за инвестиране между 28 септември и 17 октомври по целия свят.