Рекордната руска реколта от 100 милиона тона пшеница залежава по складовете

Графика на деня, 23.09.2022 г.

17:55 | 23 септември 2022
Автор: Ани Куин
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Реколтата от пшеница в Русия може да достигне историческите 100 милиона тона според консултанта SovEcon, като количествата се натрупва в складовете, докато нацията се бори да изнася големи количества.

Фермерите в цялата страна приключват обилната реколта след добри условия за отглеждане през лятото. Огромното предлагане в най-големия спедитор в света обикновено би помогнало за сваляне на световните цени. Но досега през този сезон държавните експортни такси и логистичните проблеми от войната в Украйна задържат повече зърно от обикновено у дома.

„Съхранението е проблем от няколко месеца за някои фермери“, каза по телефона управляващият директор на SovEcon Андрей Сизов. „Не сме виждали нещо подобно от 2017-18 г.“

Експортните цени на руската пшеница напоследък станаха по-конкурентни спрямо други източници като Франция и САЩ, което означава, че доставките могат да се увеличат. По-високите цени и проблемите с транспортирането на руски товари - някои застрахователи и банки избягваха руските стоки след нахлуването в Украйна през февруари - забавиха износа по-рано през сезона. Износът на храни не е обект на санкции, но някои институции са предпазливи да правят бизнес с Русия в резултат на тези мерки.

Цените на пшеницата скочиха в световен мащаб, след като руската блокада на пристанищата на Украйна задуши износа на тази страна, тласкайки цените на храните нагоре. Докато сделката за повторно отваряне на пристанищата, постигната през юли, помогна за облекчаване на цените, ескалацията на войната в Украйна върна пшеницата до нивата, наблюдавани преди споразумението.

Международният съвет по зърното също повиши оценката си за реколтата от пшеница в Русия с близо 6 милиона тона в четвъртък, но не очаква това допълнително предлагане да напусне страната – запазвайки перспективата за износ непроменена на 36,5 милиона тона.

„Тази огромна реколта не се превръща напълно в огромен износ“, каза Сизов.