ЕС не бърза да намали пестицидите, за да не пострада производството на храни

Съветът на ЕС бави решението по „токсичната тема“, тъй като правилата могат да намалят производството и да повишат цените

15:15 | 13 септември 2022
Обновен: 18:01 | 13 септември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ЕС отлага плановете за намаляване наполовина на употребата на пестициди поради опасения, че този ход може да намали производството на храни и да повиши цените на критичните продукти в блока.

Регламентът за устойчиво използване на пестициди възнамерява да намали количеството използвани химикали с 50 процента до 2030 г., но оценка на въздействието казва, че прилагането му вероятно ще намали производството. Войната на Русия в Украйна увеличи разходите за енергия за производителите на храни и намали вноса от тези страни на зърнени храни и други продукти.

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, направи предложението през юни, но Съветът на ЕС, представляващ държавите-членки, които трябва да го одобрят заедно с Европейския парламент, се бави, според четири източника на Financial Times, запознати със ситуацията.

„Това е токсична тема“, каза един. „В страни като Испания, ако наложите 50 процента намаление на потреблението, ще имате голямо намаление на производството. Дори в комисията имаше някои признаци на опасения. Надяваме се, че съветът ще го торпилира."

Регламентът е особено непопулярен в Източна Европа, където страните обикновено използват по-ниски нива на пестициди и смятат, че е не справедливо всяка страна да намалява употребата с едно и също ниво. Те също така се опасяват, че само по-богатите държави от ЕС ще могат да си позволят по-малко вредни алтернативи.

Полша ръководи група от 10 държави, които поискаха изключения от закона. Януш Войчеховски, еврокомисарят по земеделието, е поляк. „Ако това стане, той ще бъде нападнат в собствената си страна“, каза източникът на FT.

Дори страни, които обикновено са по-благосклонни към зелените мерки, твърдят, че ходът за намаляване на употребата, когато компаниите все още не са разработили по-устойчиви заместители, е безотговорен, каза един дипломат от ЕС.

„Трябва да се обсъди времето и начинът за изпълнение. Трябва да гарантираме, че има алтернативи и не можем да го направим за една нощ“, каза дипломатът. „Ситуацията се промени, откакто беше създадена зелената програма. Не е приемливо да се съкращава производството. Трябва да се реформираме, но това не е начинът да го направим."

Copa-Cogeca, лобистката група на фермерите в ЕС, настоява множество екологични инициативи да бъдат отложени или изоставени. Групата твърди, че фермерите вече намаляват количеството култури, които засаждат, поради скока в разходите, причинен най-вече от растящите цени на енергията и условията на суша в голяма част от Европа.

Групата изчислява, че зърнената реколта в ЕС ще бъде 269 милиона тона тази година, спад от 7 процента в сравнение с 2021 г. Вносът от Украйна и Русия също е намалял заради войната.

Кристиан Ламберт, съпрезидент на Copa-Cogeca, каза в понеделник, че намаляването на пестицидите е „нереалистично“.

„Може да не успеем да отговорим на потребителското търсене, ако видим, че някои от тези продукти се премахват поради директивата. Важно е това решение да бъде взето въз основа на науката, а не на политиката."

Регламентът също така включва забрана на всички химически пестициди в зони като обществени паркове или градини и други градски пространства.

Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, заяви, че няма да постигне компромис по директивата преди края на годината. „Дискусията едва сега започна“, каза дипломатът от ЕС. „Това е труден казус, който ще отнеме време и компромиси, но нещата се движат“, каза друг.

„Това е приоритет, но държавите-членки имат много забележки, така че трябва да ги прегледаме всички“, каза трети дипломат от ЕС.

Европейската комисия е отказала коментар.