IPO предлагането в Европа не е било толкова лошо от близо 20 години

Графика на деня, 31.05.2022 г.

17:01 | 31 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Стойността на предлагането на нови акции в Европа е на най-ниското ниво от 2003 г. насам, тъй като бурните пазари, буйната инфлация, нарастващите лихвени проценти и мрачната перспектива за икономически растеж карат инвеститорите да избягват риска по всевъзможен начин.

Първоначалните публични предлагания и последващите транзакции са събрали мизерните 30 милиарда долара тази година, което е най-лошото от близо две десетилетия, според данни, събрани от Bloomberg. Най-големите сделки идват от продажби на дялове от Nordea Bank Abp, Deutsche Bank AG, Barclays Plc и Glencore Plc.

Пазарите на акции бяха разтърсени от поредица от резки разпродажби и кратки покачвания тази година, тъй като централните банки все по-често се стремят да повишат лихвените проценти, за да ограничат неконтролируемата инфлация. Нахлуването на Русия в Украйна потуши оставащия апетит за риск. IPO-тата бяха особено в недостиг, а по-голямата част от скорошните листинги се търгуват на изключително ниски нива.

Индексът на волатилността Cboe, известен като индикатор за страха на "Уолстрийт", се търгува на средно ниво от 26 през 2022 г., много над зоната на комфорт на инвеститорите, свикнали с много по-благоприятната средна стойност от 19 през последните пет години.

„Изглежда, че има усещане, че нещата ще се влошат, преди да станат по-добри за пазарите“, каза Виктория Сколар, ръководител на платформата за инвестиции и търговия Interactive Investor. „Компаниите изчакват бурята, като се има предвид сериозните потенциални насрещни ветрове от европейска рецесия, инфлационна спирала и въздействието на каквато и да е по-строга парична политика."

Необичайно е както IPO-тата, така и последващите предложения да се сринат по едно и също време. По време на предишни пазарни сътресения, като първите дни на пандемията през пролетта на 2020 г., европейската дългова криза през 2012 г. и световната финансова криза, емитентите обикновено бързаха да продават акции, за да укрепят своите баланси.

Парични салда

Сега паричните наличности като цяло са в прилична форма благодарение на възстановяването от пандемията, което означава, че по-малко компании са принудени да привличат инвеститори. Повишената волатилност затруднява както IPO-тата да издържат седмици на експозиция на турбулентни пазари, така и акционерите да изберат подходящия момент да предложат пакет акции.

Няколко IPO бяха прекратени в началото на тази година, което накара други емитенти да задържат плановете си за листване. Всички предложения на акции, които се появиха на пазара, до голяма степен са принудени да преглътнат големи отстъпки, тъй като инвеститорите стават изключително придирчиви към оценките и кои сделки ще подкрепят.

Все пак има възможност продажбите на акции да се възстановят тази година. „Това е само трик до известна степен, тъй като има апетит за големи, качествени IPO“, каза Гарет Маккартни, глобален съ-ръководител на пазарите на дялов капитал в UBS Group AG. „След като този пазар се отвори, той бързо ще се възстанови.“