Саудитска Арабия вече печели 1 милиард долара от износ на петрол всеки ден

Графика на деня, 26.05.2022 г.

18:11 | 26 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Износът на петрол от Саудитска Арабия достигна 30 милиарда долара през март, най-високото ниво от най-малко шест години, водено от ръста в цените на петрола и нарастващо производство.

Стойността на износа на суров петрол, който сега е почти 1 милиард долара на ден, се е увеличил със 123% на годишна база, съобщи статистическата служба на кралството.

Добивът на суров петрол в Саудитска Арабия нарасна до 10,3 милиона барела на ден през март, като цените на петрола Brent бяха средно 112 долара за барел. Цените скочиха с почти 50% тази година, най-вече поради последствията от руската инвазия в Украйна.

По-високите приходи помогнаха на кралството да отчете бюджетен излишък от 57,5 ​​милиарда риала (15 милиарда долара) между януари и март. Това ще бъде една от най-бързо развиващите се големи икономики в света тази година, според Международния валутен фонд.

Петте най-големи търговски партньора на Саудитска Арабия бяха колекция от някои от най-големите вносители на петрол в света: Китай, Индия, Япония, следвани от Южна Корея и САЩ.

Общият износ се е увеличил с 93% през март до 37,9 милиарда долара. Делът на износа на петрол в общата цифра възлиза на 80% през март спрямо 70% година по-рано.

Цифрите за износ на петрол може да продължат да нарастват, тъй като ОПЕК+, групата производители от 23 държави, водена от Саудитска Арабия и Русия, увеличава производството всеки месец по споразумение, което изтича около септември.