Мерките за нулев Covid намаляват бизнес доверието на САЩ в Китай

Графика на деня, 09.05. 2022 г.

14:10 | 9 май 2022
Обновен: 16:55 | 9 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Американските фирми в Китай намаляват инвестициите и понижават прогнозите си за приходите, тъй като блокиранията заради Covid удариха операциите и веригите за доставки, показва проучване.

Повече от половината от 121 компании, анкетирани от Американската търговска камара в Китай, или са намалили, или са забавили инвестициите в страната, докато близо 60% от тях са понижили прогнозите си за доходите си за тази година след последните огнища на зараза, според изявление.

„Разбираме, че Китай е избрал да даде приоритет на здравето и безопасността преди всичко, но настоящите мерки подтискат бизнес доверието на САЩ в Китай“, каза в изявлението Колм Рафърти, председател на AmCham China. „И без това предизвикателната ситуация продължава да се влошава“, каза той, добавяйки, че компаниите „не виждат никаква светлина в края на тунела“.

Нови вирусни клъстери, които се появяват в Китай от март, доведоха до строги мерки за блокиране, причинявайки рязко свиване на икономическите дейности и забавяне на растежа на износа. Докато висшите лидери обещаха да подкрепят икономиката, те също така защитиха стратегията за нулев Covid, която се стреми да елиминира всички инфекции.

Според проучването, проведено между 29 април и 5 май, над 15% от американските компании с операции в Шанхай - който беше поставен под блокиране за повече от месец - съобщиха, че техният бизнес там остава напълно затворен.

Близо 60% от респондентите, които имат операции в цял Китай, заявиха, че производствените възможности са забавени или намалени поради липса на служители, трудности при получаване на доставки или блокиране на правителствени поръчки. Докато почти една четвърт от анкетираните компании казват, че последните политически мерки на Китай за подобряване на логистиката са имали положително въздействие върху техните операции, други 41% съобщават за продължаващи щети от прекъсвания на веригата за доставки.