Пазарите залагат, че ЕЦБ ще вдигне лихвата още през юли

Графика на деня, 02.02.2022 г.

17:01 | 2 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Търговците направиха нови залози за времето за повишаване на лихвените проценти на Европейската централна банка, след като данните показаха, че инфлацията в еврозоната неочаквано се ускори до рекорд, пише Bloomberg.

Сега на паричните пазари ЕЦБ се очаква да започва повишаване на лихвите с увеличение от 10 базисни пункта до юли в сравнение със септември преди това. Потребителските цени нараснаха с 5,1% на годишна база през януари, надминавайки очакванията и повишавайки натиска върху централните банкери, които се срещат в четвъртък.

Докато пазарите продължават да залагат на повишение от четвърт процент до края на годината – което би вдигнало лихвения процент по депозитите до минус 0,25% – последното преоценяване показва, че търговците стават нетърпеливи за началото на цикъла на затягане. Това противоречи на съобщенията на ЕЦБ, които сигнализираха, че банката иска да запази политиката хлабава за по-дълго, за да насърчи икономическото възстановяване.

„5% инфлация в края на годината е доста малко вероятен, но въпреки това е риск, че ЕЦБ вероятно ще трябва да повиши лихвите с повече от 25 bps преди края на годината, и пазарите трябва да има това предвид", каза Кристоф Ригер, ръководител на стратегията за фиксирани лихви в Commerzbank AG.

Еврото увеличи печалбите до $1,1328, което е най-дългата серия на покачване от почти шест седмици. Междувременно германските двегодишни разходи по заеми се покачиха за седми ден - най-дългият период на покачване от септември 2017 г. - до минус 0,45%, най-високото ниво от почти шест години.

Търговците също така очакват Банката на Англия да вдигне лихвата в четвъртък с 25 базисни точки.