Таланти без граници

Как дистанционната работа води до равни възможности на работното място и поставя таланта над местоживеенето?

08:30 | 26 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: DEVOP.ONE
Снимка: DEVOP.ONE

Дистанционната работа винаги е присъствала в ИТ индустрията, но след COVID-19 нещата се промениха драстично. Много компании с традиционни бизнес модели бяха принудени да преминат към дистанционния бизнес модел и да измислят нови решения, които предизвикаха над 70% увеличение на онлайн бизнеса.

Сега, година и половина след въвеждането на първите ограничения, светът се адаптира към нови системи и тенденцията на дистанционната работа нарасна над 100% през последния период. Това доведе до по-голямо търсене на разработчици, търговци, продавачи и други роли, които могат да се изпълняват от всяка част на света.
 

Цифровото работно пространство

Това ни води до историята на DEVOP.ONE - българска дистанционна компания с мисия да свърже топ 1% от талантите в света с най-добрите възможности за тях, но също така да свърже иновативни, променящи индустрии стартъпи и корпорации с правилните експерти за техните нужди.

Въпреки че DEVOP.ONE е млад стартъп, растежът им е експоненциален благодарение на модернизирани процеси, подготвени експерти в екипа и партньорства с глобални корпоративни компании, изброени в американския S&P 500, британския FTSE 250 и престижния немски индекс DAX.

Те работят усилено, за да предоставят добре платени възможности от по-големи компании (в страни като САЩ, Великобритания, Германия, Франция или Италия) до българския и източноевропейския пазар, като същевременно разбиват стигмата на евтината работна ръка в Източна Европа. 

DEVOP.ONE се обръща към удобството на отдалечената заетост, като защитава законно правото на служителя да работи от вкъщи. Всичко това отваря огромни възможности, защото никой не е ограничен да търси професионалното си развитие, единствено в държавата, в която живее.

Тяхната платформа посредничи между бизнеса, изпълнителите и набиращите таланти в зависимост от специфичните нужди на фирмените компании, като се стреми да ускори напредъка им.

„Даваме възможност на добре подготвени и опитни кадри (основно в IT сектора - разработчици, програмисти и т.н.) да намерят поле за реализация в много европейски държави. Стремим се да осигурим най-добрите 1% таланти на големите корпорации и досега го правим повече от успешно за впечатляващи времеви периоди, като оставяме щастливи клиенти и разработчици в цяла Европа“, казва Мирослав Димитров, управляващ директор на DEVOP.ONE.

Целта на DEVOP.ONE е да „отключи“ европейския, азиатския и американския пазар за таланти от по-малки и по-слабо развити икономически страни.

„И не на последно място - да помогнем на хората да получат адекватна оценка на труда си и да не бъдат ограничени в рамките на местните трудови възнаграждения. Избрахме България за своя база, защото виждаме много голям потенциал сред местните кадри и специалисти“, допълва Димитров.

Светът на бизнеса е на кръстопът. Компаниите, които не само позволяват работа от разстояние, но я възприемат като основен принцип на стратегията им за придобиване на таланти, със сигурност ще имат успех. Бизнесът, който избира таланта пред местоживeенето, по дефиниция е по-фокусиран върху стратегическите си цели, защото премахва може би най-значимата бариера пред успеха: намирането на точните хора. А хората са - и ще продължат да бъдат - в основата на всеки бизнес.