Турнирът на богатите по време на Covid криза

16:30 | 22 октомври 2020
Обновен: 09:58 | 27 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Турнирът на богатите по време на Covid криза

Шампионската лига по футбол всяка година дава възможност на най-добрите отбори от стария континент да премерят сили помежду си. През годините не винаги печели най-богатият, но е факт, че богатите клубове стават още по-богати. Дори и в този труден момент на световна пандемия от Коронавирус. Доказателство бяха летните трансферни покупки на водещите отбори от Топ 5 на европейските клубни първенства. Бяха похарчени над 3 милиарда евро!!! само от клубовете на водещите пет европейски шампионата – Англия, Испания, Италия, Германия и Франция. В някои от тях се наблюдаваше спад на покупките и похарчените средства, но в други имаше ръст и то сериозен... Шампионската лига макар и с нетрадиционно закъснение започна и отново събра 32-те най-добри отбора в Европа. По принцип груповата фаза на турнира започва в средата на месец септември, но този път бе отложен с около месец и стартира в средата на месец октомври. Причината бе, че миналият сезон в турнира продължи нетрадиционно дълго, а това даде предпоставки за отлагане на настоящото ново издание.

Мнозина специалисти, които правят професионални футболни прогнози, логично считат водещите европейски клубове за фаворити за спечелване на трофея и този сезон. Едва ли ще изненадаме някого, ако в тази графа поставим настоящият шампион Байерн Мюнхен, Ливърпул, Манчестър Сити, ПСЖ, Барселона, Ювентус и Реал Мадрид. Едва ли е странно, че точно тези отбори са най-добри, но и най-богати... Факт е, че финансовото състояние на големите европейски грандове се отразява и на успехите им.

А и този сезон Шампионската лига въпреки че е време на криза, отново се грижи за подобряването благосъстоянието на участниците в турнира. Европейската футболна централа (УЕФА) има строги правила по финансиране на участващите в турнира. Така всеки отбор, който се класира в групите на надпреварата, получава 15.25 милиона евро (само за класирането в групите). Ако преди това е минал през квалификационни кръгове, заработва отделни премии. Всяка победа в груповата фаза носи умопомрачителните 2.7 милиона евро, а равенството е оценено с 900 000 евро. Ако даден отбор прескочи групите и се класира за осминафиналите, получава освен тези заработени пари от точките в групата, допълнителен стимул в размер на още 9.5 милиона евро. Достигането до четвъртфинал носи 10.5 милиона евро, класирането на полуфинал е оценено с премия в размер на 12 милиона евро. Шампионът получава премия от 19 милиона евро, а финалистът 15 милиона евро. Така по-простичко казано първенецът в Шампионската лига може да заработи само от наградния фонд в най-добрия случай 82 450 000 евро!

В това число не са включени парите, дошли от евентуални мачове от квалификациите, както и от т.нар. маркет пул. Последният се определя от телевизионния пазар във всяка страна. Той може да достигне от порядъка на 30-35 милиона евро за водещите отбори в Испания, Италия и Англия... Освен това, има още много „пера“, по които клубовете, участващи в турнира, допълват и без това дебелите си сметки. Според прогнозите общият прогнозен оборот на Шампионската лига е около 2.04 милиарда евро! А за по-малкия брат в турнирите – Лига Европа, около 510 милиона евро.

За съжаление българските отбори отново не намериха място в групите на Шампионската лига. Ще става все по-трудно, тъй като кръговете до групите не са малко, а държавният ни коефициент не е толкова висок, че да помага на нашия отбор – независимо кой е той, да бъде поставен в по-предните кръгове. Дори Лудогорец се изправя срещу шампиони на страни в пресявките, които се оказват трудно препятствие към групите и съответно към огромните пари.

Така че за нас към този момент остава утехата Лига Европа. Там за участие в груповата фаза, в която тази година са ЦСКА и Лудогорец, УЕФА дава по 2.92 милиона евро. Победа в групата носи 570 хиляди евро, а равенството е оценено на 190 хиляди евро. Всеки победител в групата печели премия от 1 милион евро, а финиширалият на второ място в групата заслужава 500 хиляди евро. Достигането до 1/16-финалите УЕФА премира всеки отбор с нови половин милион евро, 1/8-финалистите получават по 1.1 милиона евро, за четвъртфинал се дава 1,5 милиона евро, за полуфинал – 2,4 милиона евро, шампионът в Лига Европа взима 8,5 милиона евро от наградния фонд, а финалистът, който е загубил, се „утешава“ със скромните 4,5 милиона евро...

Колко пари изкараха ЦСКА и Лудогорец това лято, което нека признаем – е най-успешното от доста години насам. За първи път от 10 години два български отбора ще бъдат в груповата фаза на Лига Европа. Лудогорец заработи до момента (преди първия си мач от групите) 6.5 милиона евро, което се равнява на 13 милиона лева. ЦСКА  има на сметката си 4.2 милиона евро, което е около 8.4 милиона лева. Къде е разликата, ако и двата отбора в момента са част от един и същи турнир? Лудогорец все пак участва в квалификационните кръгове на Шампионската лига, но от тях е спечелил със 160 хиляди евро повече от ЦСКА. Огромната разлика идва от факта, че УEФA поощрява и то сериозно клубовете с висок натрупан коефициент в последните 10 години. По този показател Лудогорец е на 18-то място сред отборите, които тази година са в групите на Лига Европа. А ЦСКА на практика е на дъното на тази класация заради слабите минали сезони (имаше такива, в които отборът дори не участва в Европа). Само по това „перо“ заради доброто си участие в Европа в последните години Лудогорец е получил 2,2 милиона евро, което прави около 4.4 милиона лева.