Разликата между алуминиевите и стоманените джанти и кои да изберете

11:30 | 30 ноември 2023
Обновен: 11:33 | 30 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Сняг, лед, вятър… Опасните условия за шофиране през зимата могат да затруднят и най-опитните шофьори. Затова е важно никога да не подценявате пътната обстановка и да бъдете подготвени.

Но как точно да се подготвите? Ще разберете в следващите редове.  

Зимни гуми

Макар и в България да няма закон, който да ви задължава да сте със зимни гуми, а само гумите ви да са дълбочина на грайфера минимум 4 мм, не подценявайте техния материал.  

Зимните автомобилни гуми са изработени от специален мек каучук, който остава устойчив при температури под 7 градуса. Летните гуми, например, се втвърдяват при ниски температури, което може да влоши тяхното сцепление. 

Когато избирате гумите си за зимата, доверявайте се само на доказали се марки и търговци. 

Антифриз

Знаете ли, че антифризът, за разлика от водата, не се изпарява при високи температури и не замръзва при прекалено ниски? Тези качества го правят задължителна част от охлаждането на автомобила. 

За да проверите колко качествен е този, на който сте се спрели, сложете малко количество антифриз в камерата на хладилника си. Ако той не се замрази, това означава, че е подходящ за автомобила ви. 

Зимна течност за чистачки

Видимостта по време на шофиране е от първостепенно значение, особено през зимния сезон. Използвайте зимна течност за чистачки, която няма да замръзне под влиянието на ниските температури, както би направила обикновеното. 

В случай че чистачките ви не почистват добре предния ви прозорец, сменете ги с нови. Замазаните прозорци само ще влошат видимостта.

Допълнителни аксесоари

Добре е в колата си да имате зимен комплект с аксесоари. Той е особено нужен за случаите, в които ви се налага да паркирате на открито, докато има обилен снеговалеж. Такъв комплект обикновено се състои от лопатка за сняг, стъргалка, с която да почистите заскрежените прозорци ,и четка. 

В багажника си трябва да разполагате и с вериги за сняг, особено ако ще се придвижвате в екстремни зимни условия. Важно е да имате и въже за дърпане и кабели за подаване на ток, в случай че аварирате. Допълнително количество антифриз и течност за чистачки са винаги от полза. 

Хубаво е винаги да имате под ръка и топли дрехи. На пътя може да се случи всичко и е добре да сте подготвени. 

Шофирайте с повишено внимание

Когато шофирате по заснежени и заледени пътища, движете се с по-ниска скорост. Спирачният път в зимни условия е доста по-къс и трябва да го имате предвид, за да не се стигне до инцидент. 

Забравете за резките маневри и рязкото натискане на спирачки. Вместо това минавайте на по-ниска предавка, за да намалите плавно скороста. Разбира се, това трябва да се случва плавно и никога да не оставате на свободна скорост. 

Забравете и за бързите скорости и изпреварването на автомобили при лоша видимост. Трябва да сте внимателни дори и пътят да е само мокър, а не заледен, защото тогава има опасност от аквапланинг. 

Спазвайте достатъчно голяма дистанция от автомобила пред вас, бъдете бдителни и уважавайте останалите шофьори на пътя.  

Ако се случи така, че колата поднесе, завъртете волана в обратната посока, на която е поднесла задницата. Така ще успеете да я овладеете. Не се паникьосвайте и не правете прекалено резки движения. 

За да обобщим, бъдете винаги подготвени, когато сте на път през зимата. Зимните гуми и антифризът са ключови за вашата безопасност. Шофирайте с повишено внимание и не излизайте на пътя, ако обстановката не го позволява. 

В случай че е неизбежно и трябва да пътувате, спазвайте всички ограничения на пътя. Шофирането през зимата може да е много изморително. Ако усетите, че се уморявате, спрете, за да починете и продължете, когато сте вече свежи. Не забравяйте, че не бързината, а безопасността е на първо място.