Как се използва верижен снегорин за почистване на сняг?

17:16 | 30 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Как се използва верижен снегорин за почистване на сняг?

Снегоринът е нещо, което е добре да имате, когато започне да вали сняг. Той ще ви спести от времето за почистване и ще се справи със задачата много по-ефективно, отколкото самите вие. Снегорините обаче могат да са най-различни видове с различна възможност за натоварване. Едни от най-проходимите са моторните снегорини, като тези, които ще откриете в Koledzhikov, специалисти в професионалните и хоби машини за почистване. Хубавото на снегорините е, че те може да премахнат и малко, и по-голямо количество сняг. Преди да минем към самото му използване, нека да обърнем внимание на грижата за този тип машини.

Какво да проверим преди да запалим снегорина?

Снегорините разполагат с двигатели, които най-често са захранвани с бензин. Необходимо е да проверите, дали машината разполага с достатъчно гориво и масло. Трябва да погледнете и дали остриетата са монтирани стабилно.

В случай че сте решили да минете по алеята или тротоара и да разчистите първо там, то задължително проверете, дали няма паднали чужди предмети освен сняг. Обърнете внимание и на вашето собствено облекло. Носите ли подходящи дрехи, които да не се закачат за части на машината? Препоръчваме ви ръкавици, предпазни очила и ярки цветни дрехи.

Подобно на косенето на тревата, така и при чистенето на сняг, вземете решение как ще се движите с машината, така че да не се налага да повтаряте едни и същи зони. Определете и място където да натрупате изхвърления сняг, независимо дали е от едната или от двете страни на алеята. Уверете се, че никога не насочвате снежната маса по посока на къщи, коли или пък други хора.

Снегорините разполагат с фуния, през която се изхвърля снегът. Издухването му на улицата не винаги е добра идея. Опасно е за всякакви преминаващи коли и освен това, ако камионите за снегопочистване редовно чистят улиците, ще избутат снега обратно на тротоара ви. Посоката на вятъра също може да изиграе голяма роля при вземането на решение накъде да изхвърляте снега. Никой не иска лице, пълно със сняг.

Как се работи с верижен снегорин?

Запалването на снегорина трябва да стане задължително във вентилирана зона или на открито, за да не се натровите с изпаренията. Можете да го стартирате в гаража ви на отворена врата или пък навън. След като вашият снегорин вече е запален, дръжте двете си ръце върху машината. Това ви позволява да имате по-бърз достъп до контролите и е по-безопасният начин за управление. Много двустепенни снегорини имат функция за блокиране с една ръка, така че можете да управлявате снегорина с една ръка и да въртите фунията с другата.

Почистването на сняг не е състезание. Ако се движите твърде бързо в тежък и дълбок сняг, можете да запушите работните органи. След това ще трябва да загубите време да ги почиствате и да сменяте части. Най-добре е да се движите с равномерно темпо и да правите бавни и плавни завои, особено ако има сериозни снежни натрупвания.

Спрямо вида на снегорина, завъртането може да бъде толкова лесно, колкото се завърта и косачка. Докато разглеждате моделите, обърнете внимание на кормилна уредба. Струва си да проверите за тази характеристика. Има модели, които позволяват да спрете едното колело на снегорина, за да направите по-лесно завой.

Почистването на сняг върху чакълеста повърхност също може да бъде опасно и заради това го избягвайте. Лопатките на шнека влизат в пряк контакт със земята, ще вземете камъчета и ще ги изпратите да летят навсякъде. Двустепенните снегорини могат да се справят с тази повърхност, но отново трябва да бъдете екстремно внимателни. Трябва да нагласите шнека да е на високата степен, за да не загребвате камъчетата. Ще остане тънък слой от сняг по земята, но той ще се разтопи съвсем скоро.

Какво да не правим с верижен снегорин?

Верижният снегорин, като всяка друга машина, изисква внимателна употреба и добро познаване на принципа на работа.

  • Не оставяйте работещ снегорин без надзор;
  • Не почиствайте фунията или шнековете с ръце или крака;
  • Не насочвайте фунията към хора, коли или пък към сгради;
  • Не зареждайте гориво, докато двигателят е включен;
  • Не използвайте снегорина за почистване на нищо друго освен сняг, защото ще предизвикате инциденти.