Кои са механизмите за безопасна игра при онлайн букмейкърите?

14:00 | 13 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Хазартът е мащабен бизнес, в който се крие риск за загуба на пари за всеки един човек, извършващ залагания. Подобно на пороците като употреба на алкохол, цигари и дори наркотици, хазартът също може да пристрастява. За да се предотврати зависимостта към хазарта, всеки букмейкър осъществява различни механизми за безопасна игра. Сайтовете за залози имат различни техники за отговорен хазарт, с които да накарат потребителите да залагат разумно и с мярка. В настоящата статия ще разгледаме всички тези механизми за отговорна игра, които се прилагат при онлайн букмейкърите.

Най-напред следва да отбележим, че хазартът е дейност, която е забранена за лица под 18 години. Въпреки това много непълнолетни лица се опитват да се регистрират и да залагат в сайтове за онлайн залози, което се явява сериозен проблем. Именно затова всеки лицензиран букмейкър изисква верификация на всеки свой потребител. Това става след регистрация, като съответният букмейкър изисква от регистрирания потребител да му предостави личен документ – лична карта, шофьорска книжка или др., чрез който да се потвърди, че данните от регистрацията отговарят на човека, който стои зад акаунта.

Още при регистрацията си пък вие се съгласявате с правилата и условията на букмейкъра – онези дълги документи, на които почти никой не обръща внимание и директно ги приема. Би било добре да обърнете внимание на правилата и условията за залагане, защото там ще прочетете детайлна информация за залаганията. Освен това ще намерите и различни насоки за това как да залагате разумно. На сайта на всеки букмейкър ще откриете и специална секция за разумно залагане, в която ще намерите и възможности за консултиране и терапия на хазартна зависимост.

Много играчи правят грешката да залагат повече пари, отколкото са готови да изгубят. Когато даден играч загуби по-голяма сума, отколкото може да си позволи, то при него настъпват различни емоции и желания. Много от тях решават, че трябва да „избият“ загубите и продължават да залагат без мярка и без да обмислят старателно залозите си, а от това идват нови и нови загуби. Залозите под влияние на афект не са никак препоръчителни, защото играчите се поддават на емоциите си и не играят разумно. Затова – в момента, в който усетите, че залагате емоционално, спрете. Дайте си почивка и продължете по-късно.

Всеки букмейкър дава възможност на играчите да си поставят различни лимити – за депозит, за залог, като те могат да бъдат на дневна, седмична, месечна база. Чрез тези лимити вие можете да контролирате тъкмо сумите, които сте готови да загубите. Ако приемем, че сте си поставили лимит от 100 лева за залози на ден, то букмейкърът няма да ви позволи да правите залози след изчерпването на тази сума. По същия начин можете да лимитирате и сумите, които депозирате по сметката си. Ако поставите лимит от 100 лева депозит за една седмица, то букмейкърът няма да ви даде да депозирате повече от 100 лева в следващите седем дни.

Ако смятате, че сте твърде зависими от хазарта, то дори можете да поискате от букмейкъра да ви ограничи временно достъпа, като не ви позволява да извършвате залагания за определен период от време. В най-крайните случаи може да се стигне и до закриване на сметката, за да излезете от зависимостта към хазарта, която сте развили. За да играете отговорно, можете да използвате и механизми за самоконтрол, с които сами да си налагате ограничения. Това може да става по сходен начин на ограниченията от букмейкъра, но си налагате лимити сами. В тези случаи се изисква да имате воля да спазвате самоограниченията си, защото много играчи нарушават обещанията пред себе си и продължават да играят безотговорно, подлагайки на риск личните си финанси, а и собственото си здраве.