Хазартът и инфлацията: къде са допирните точки?

13:30 | 1 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Efirbet
Снимка: Efirbet

Инфлацията е явление от световната икономика, което периодично се завръща. През 70-те години на XX век, тогавашните компании в областта на хазарта, се сблъскват с голям скок на цените, което повлиява неимоверно на печалбите им. Разбира се, новите букмейкъри не са запознати с тези събития, но може да им се наложи, ако цените продължат да растат с този темп. От друга страна, ако търсите конкурентни условия и много бонуси, Betano registraciq може да е мястото, където да ги откриете. Какви са допирните точки между залагането и инфлацията, ще разгледаме в следващите редове на тази статия. Такива могат да бъдат открити лесно при един по-задълбочен анализ, а данните, говорят сами по себе си.

Ако погледнем статистиката извън родината ни, няма как да не отбележим, че в САЩ броят на потребителите на спортни залози е нараснал само през изминалата година с 5%. Този скок е по-голям от очакваното, твърдят специалисти, и то за период с постоянно нарастваща инфлация. Факторите, които го предизвикаха са на първо място пандемията, която наложи търсене на нови развлечения и технологиите, които през последните години букмейкърите използват успешно за популяризиране на онлайн залозите. Все още, не може да се заключи дали инфлационния скок ще е траен или спорадичен. Какви ще са последствията от редицата локдауни, които ни бяха наложени, предстои да наблюдаваме през следващите години.

Да си букмейкър по време на инфлация

Какво е означавало през 70-те да развиваш бизнес в хазартната сфера? Трудна задача е било, със сигурност. Покачената инфлация довела до закриване на редица индустрии. Масово са се сключвали по-дългосрочни договори, за да се гарантира обезпечеността на сделките и заетостта на имотите. Размерът на заплатите се е ревизирал непрекъснато, тъй като никой не е бил сигурен дали следващият месец ще може да си плати консумативите със заплатата от предходния. Резултатите бързо станали видими. Привидни печалби, реални загуби. Със сигурност, този период е бил пагубен за всеки един бизнес, а хазартът няма как да не бъде включен в това число. В следствие, се е достигнало до свиване на индустрията за залози и търсене на алтернативни.

Начинът за справяне, който са използвали тогава, бил вдигане на лихвените проценти. Пример за далновиден лидер в хазартната сфера от тогава, е този на компанията Ladbrokes, който осигурил добър паричен поток от пунктовете за залагания и инвестирал в мотели, печатни издания, стадиони. Освен стадионите, всичко останало било продадено при преминаването към дефлация. Искрено се надяваме, че този процес няма да се повтори напълно и днес, тъй като последствията биха били доста жестоки.

Какво да очакваме в сферата на хазарта днес?

Пандемията повлия негативно масово на редица бизнеси. Онлайн букмейкърите обаче не са от тях. Поради блокирането на хората у дома, онлайн залозите просперират непрекъснато. Това, което се случва вече повече от година е, инфлация, която произлиза от излишък на пари и недостиг на стоки поради прекъсване на веригата за доставки. Цените на много стоки растат непрекъснато, но в сферата на онлайн хазарта няма данни за намаляване на потреблението. Във физическите пунктове, от друга страна, такъв спад се наблюдава отдавна.

Дебатът за това дали инфлацията ще бъде трайна, продължава с пълна сила. Дори държавите да имат нужда от нея, потребителите не са очаровани. Все пак, не се очаква инфлацията да се отрази до такава степен на онлайн залозите, тъй като тяхната посока на развитие е само нагоре.