Собственичката на Бет365 заработва най-голямата заплата в UK

Денис Коутс основава компанията през 2000 година, а днес в нея работят над 3500 души

09:00 | 19 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bet 365
Снимка: Bet 365

Бет365 е една от най-големите онлайн хазартни платформи, която има над 19 милиона клиенти в около 200 страни по света. В нея работят над 3500 души, като това я прави най-големият частен работодател в Стоук он Трент. Собственичката Денис Коутс основава компанията през 2000 година във Великобритания. Тя разработва платформа за онлайн спортни залагания, и с помощта на банков кредит от RBS в размер на 15 милиона британски лири успява да го финансира и стартира година по-късно през Март 2001 година. Със създаване на акаунт и откриване на сметка в сайта всеки любител на онлайн хазарта може да получи бонус от Бет365 и да участва в хазартни игри или да прави спортни залози.

Като основател и мажоритарен акционер на компанията Денис Коутс е най-високо платеният директор на Bet365 Group, като само за последната година тя получи заплата в размер на 421 милиона паунда, въпреки спада в продажбите през изминалата година. Освен това тя спечели и 48 милиона паунда дивиденти, като така общият ѝ доход нарасна на 469 милиона паунда. Последваха изказвания на недоволни и възмутени компании, като High Pay Center, които заявиха, че е неефективно определени лица да трупат богатство по този начин, но от Бет365 излязоха с тезата, че договореното възнаграждение е било напълно справедливо.

Но коя е Денис Коутс и как успя да спечели собственият си джакпот?

Тя е една от най-богатите жени във Великобритания и основател на фондацията Денис Коутс, чрез която дарява милиони за различни каузи. През 2000 година Коутс и брат ѝ Джон поемат хазартния бизнес, управляван до тогава от баща им, като всеки от тях притежава по 50% от компанията. Още в гимназията тя работи в малка фирма на непълен работен ден и придобива знания по иконометрия, а по-късно се обучава и за счетоводител. Заплатата ѝ през изминалата година надхвърля с 50% тази, която е получила през 2019 година, тоест тя печели по 1.2 милиона паунда на ден, което е повече от заплатите на всички шефовете на компании от FTSE 100 взети заедно. И всичко това се случва на фона на световна пандемия, когато продажбите на Бет365 паднаха с 8% до сумата от 2.8 милиарда паунда, а печалбите се смалиха с 74% до близо 195 милиона паунда. Въпреки кризата компанията не е съкратила нито един от своите 3500 служители, не е намалила заплатите им, а те не са използвали схеми за отпуск. Освен това компанията е успяла да задели и е дарила 85 милиона паунда на благотворителната фондация.

Днес Денис Коутс е описана като една от най-успешните жени с най-големият годишен пакет от заплати на главния изпълнителен директор в историята на Обединеното кралство.