Велев: Очаквам още консолидации на застрахователния пазар

Константин Велев, член на УС и изп. директор на "Дженерали Застраховане" АД коментира цената на "Гражданска отговорност" и предизвикателствата пред застрахователния бранш в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, 13.01.2016.

09:24 | 13 януари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От есента чуваме коментари в посока на съществено повишаване на цените на застраховка Гражданска отговорност. „Не смятам, че  Кодексът на застраховането се явява двигател на повишение на цената на застраховката Гражданска отговорност“, коментира Константин Велев в предаването "Бизнес старт". 

Ценовата политика на компаниите по отношение на застраховка Гражданска отговорност ще бъде движена от резултатите по самата застраховка, смята Велев. Промяната в Кодекса на застраховането не е свързана с цена, а с необходимостта да се осигури максимално покритие по застраховка "Гражданска отговорност" на всички моторни превозни средства, които се управляват на територията на Република България, ЕС и страните от системата „Зелена карта“. 

По отношение на предстоящите стрес-тестове и опасенията да не се повтори ситуацията в Румъния, той посочи, че при установяване на недостиг на резерви, може да се очакват предписания от страна на Комисията за финансов надзор. 

Застрахователният пазар в България е прекалено фрагментиран, като обем на премийния приход, проникване по отношение на подлежащите на застраховане обекти и структура на застрахователния портфейл. 

„Аз очаквам да има още консолидации.“