Ейзар каза, че СЗО се е провалила

Алекс Ейзар, министър на здравеопазването на САЩ

13:01 | 19 май 2020
Обновен: 14:06 | 6 юни 2020

Трябва да сме откровени за една от основните причини тази пандемия да излезе извън контрол.

СЗО не успя да открие информацията, от която имаше нужда. И този неуспех ще струва много животи.

Съединените щати приветства помощта, която нашите съюзници ни предоставиха по време на тази криза и с гордост заявявам, че разпределихме над 9 млрд., които ще помогнат за справяне с ефекта от коронавируса по света. Включително планирани инвестиции за над половин милиард от моето министерство за 40 от най-застрашените страни.

САЩ първи започнаха изпитвания на ваксината върху хора и първи докладваха положителен резултат от клинични изпитвания на лекарство. Тези успехи и прозрачността при споделянето им ще бъдат от полза за целия свят.

Дейността на Световната здравна организация също трябва да бъде прозрачна.

И подкрепяме независимо разследване на всеки аспект от реакцията на СЗО на пандемията.

Всички трябва да се обединим, за да се уверим, че СЗО изпълнява основната си задача. И че страните членки спазват международните здравни регулации.

При очевиден опит да скрие заразата, поне една страна членка се подигра със задължението си за прозрачност с катастрофални последици за целия свят.

Очевидно е, че СЗО се провали в основната си мисля да споделя информация и да бъде прозрачна, когато нейните членки не действат добросъвестно.

Това никога не трябва да се повтаря.

Сегашната ситуация е недопустима.

СЗО трябва да се промени. Да стане много по-прозрачна и да поема по-голяма отговорност.

Освен това е от изключителна важност Тайван да участва като наблюдател в заседанието на Световната здравна асамблея. За да предостави своята важна перспектива за ефективната си реакция, която е пример за подражание за всички.

СЗО забрани на Тайван да участва в асамблеята през 2016-та. Едва месеци след свободните и справедливи избори в страната.

Здравето на 23 милиона тайванци не може да бъде жертвано за да се изпрати политическо послание. Въпреки че всички сме фокусирани върху непосредствена реакция, Световната здравна организация трябва да стане по-ефективна веднага, за да ни помогне да спечелим тази битка.

И да покажем на хората, че работим за предотвратяване на подобни бъдещи катастрофи.

Откъс от изказването на американския министър на здравеопазването на Генералната асамблея на СЗО на 19 май 2020г.