Марк Карни за промените в климата

Марк Карни, гуверньор на BoE

19:02 | 12 февруари 2020
Автор: Иван Николов

Карни прави обзор на работата си по време на мандата начело на централната банка на Великобритания - от Brexit и търговските войни до мерките срещу промените в климата в интервюто за Франсин Лакуа от Bloomberg.

"Винаги има опасност от самонадеяност, виждаме я постоянно и във финансовия сектор, и по темата за промените в климата и социалните нагласи... Едно от нещата, които правим е да надзираваме застрахователния сектор. И виждаме физическото изражение на екстремните атмосферни явления и вероятната им посока на развитие. И се опасявам, че заради количеството въглерод в атмосферата, те ще станат все по-често срещани", каза Карни.

Гуверньорът на BoE каза, че е трудно да се прокарат мерките за борба с климатичните промени, защото няма изисквания, които всяка компания да изпълни.

"Едно от нещата, които трябва да се направят и което Обединеното кралство иска да направи на срещата на върха за климата в Глазгоу е, най-малкото да стане ясно на всички, конкретно във финансовия сектор, какъв трябва да бъде този преход. И тогава всяка компания, независимо дали е част от реалната икономика или от финансовия сектор, да отговори на въпроса какъв план има за прехода. Когато получим тази информация, а това е само едно от нещата, които се следи, тогава хората ще търсят решения по-целенасочено".

Интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg.