Скандалът с Volkswagen AG се разрасна

Проблемите на VW достигнаха до бензиновите автомобили. Възможният риск за компанията се увеличава с 2 млрд. евро

16:00 | 4 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Изп. директор на VW Матиас Мюлер, синдикалният лидер Бернд Остерлох (л) и премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (д). снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Изп. директор на VW Матиас Мюлер, синдикалният лидер Бернд Остерлох (л) и премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (д). снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Volkswagen AG съобщи във вторник, че за първи път е открил фалшиви тестове и в бензиновите автомобили, разширявайки скандала, който досега засягаше дизеловите двигатели. Преди това американските власти хвърли съмнение и върху модели на "Порше". Акциите паднаха най-много от 5 седмици насам, а германското правителство притисна компанията да изчисти скандала.

Вътрешна проверка на компанията е установила, че 800 000 коли имат „неочаквани нередности” в стойностите на техния въглероден отпечатък. Автомобилният гигант преди беше изчислил, че ще трябва да изтегли 11 млн. коли от световния пазар и не е ясно сега колко общо машини ще бъдат засегнати.

Новото откритие ще добави нови 2 млрд. евро към досегашните 6.7 млрд. разходи, заделени за компенсиране на щетите. Това обаче е първоначалната сума.

Порше отделът на компанията заяви, че спира продажбите на северноамерикански модел, критикуван от регулаторите на САЩ.

Говорител на канцлера на Германия Ангела Меркел настоя компанията да обясни точно какво се е случило и да изчисти скандала.

Около 98,000 бензинови автомобила на VW в Германия са били засегнати, заяви транспортният министър Александър Добринд. Като се има предвид броя, обявен от компанията във вторник (800 000 автомобила със занижени емисии на CO2 в Европа), това означава, че в останалите страни са продадени около 700 000.

Кризата, която се избухна след като Volkswagen призна през септември, че са мамили на тестовете за емисиите от години, благодарение на нелегален софтуер, смъкна над една трета от цената на акциите им и доведе до смяна на ръководството. Разкритието от вторник постави под натиск новия изпълнителен директор Матиас Мюлер, който замести Мартин Винтеркорн, и който преди това оглавяваше Порше. От борда на директорите казаха, че ще предприемат допълнителни мерки.

VW ни оставя всички без думи”, каза Арнд Елингхорст, анализатор в лондонския Evercore ISI.

Акциите паднаха с 9% в търговията във Франкфурт. Кризата с емисиите беше свалила над 24 млрд. евро от пазарната стойност на компанията преди новините от вторник.

Засегнати модели

Засегнатите са Поло, Голф и Пасат, както и субкомпактът А1 и хечбекът А3 на Ауди, каза говорител на фирмата по телефона. Моделите на други марки включват Шкода Октавия, Сеат Ибиза и Сеат Леон. 1.4, 1.6, и 2-литровите TDI дизелови двигатели съставляват голямото мнозинство от засегнати автомобили.

3-литровият дизелов мотор, предмет на проверката на американската агенция за опазване на околната среда в понеделник, не е част от скорошните разкрития. Компанията отхвърли обвиненията, че Порше и други МПС-та от висока класа са включени в измамата на екологичните стандарти. Агенцията твърди, че новият акцент на разследването им са Порше Кайен и Туарег, както и по-големи седани и джипът Q5 ОТ Ауди.

Късно във вторник северноамериканското поделение каза, че доброволно ще прекрати продажбата на дизеловия Кайен, модели от 2014-2016 години до второ нареждане. Базираният в Атланта отдел каза, че заявлението на агенцията за опазване на околната среда е изненадващо и собствениците на автомобили могат да ги карат без проблеми. „Работим интензивно, за да разрешим проблема възможно най-скоро”, каза Порше в изявление.

Допълнителни проблеми

Базираният във Волфсбург гигант твърди, че разкритията са се появили след „усърдно разследване“ за евентуални допълнителни пропуски, извършено след като първоначалните открития разтърсиха компанията през септември.

„Само още лоши новини”, каза Саша Гомел, базиран във Франкфурт анализатор в Комерцбанк. ”Наистина са подходили много сериозно към идентифицирането на нередностите в компанията, но последните новини са ужасни и ще видите колко, когато погледнете цената на акция утре.”

С оглед днешното заявление, пасивите на Фолксваген може да са достигнали 13.2 млрд. евро, каза анализаторът от JP Morgan Chase Хосе Асуменди. „Забелязваме, че компанията не оставя необърнат камък и все пак разполага с 27.8 млрд евро нетни активи, за да се справи с кризата”, заяви Асуменди в доклад.

Volkswagen може да бъде принуден да върне милиарди евро данъчен кредит на европейските правителства, след като призна за нередности в отчитането на емисиите вредни газове при 800 000 автомобила. Потребителите са се радвали на нечестни данъчни предимства на база на некоректните данни от тестовете за емисиите CO2 .

Болезнен процес

Мюлер се зарече да преобърне корпоративната етика на компанията.

„Това е болезнен процес, но друг избор нямаме”, каза Мюлер в електронно обръщение. VW „дълбоко съжалява заради създалата се ситуация” и „няма да се спре пред нищо и никого”, за да разнищи случая докрай, каза той.

Скандалът остави сериозен отпечатък върху печалбите на компанията. Концернът съобщи за първата си тримесечна загуба миналия месец от 15 години насам заради парите, заделени за преодоляване на проблема.

От Славчо Маринов

Допълнена в 18 часа