БСК има съмнения за незаконни сделки на енергийната борса

Камен Колев, съветник на председателя на УС на Българска стопанска камара, Бизнес старт, 07.08.2019 г.

09:27 | 7 август 2019
Камен Колев, съветник на председателя на УС на БСК.
Камен Колев, съветник на председателя на УС на БСК.

Недоволството на бизнеса е от по-високите цени на борсата, и то не в отделни дни, а за едни по-дълги периоди от края на 2018-та насам. Българският бизнес плаща най-високите цени за енергия в Европа, а на регулирания пазар са най-ниските. Оттам идват и проблемите с конкурентността на индустрията. Това заяви Камен Колев, съветник на председателя на УС на Българска стопанска камара, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

"Спрямо НЕК имахме бележки за провеждането на  търговете. Имаше например търг с прекалено завишени финансови изисквания, което навяваше съмнения за фаворизиране на определени участници. Това трябва да се разследва."

Другото нещо е, че се предпочита продажбата на т.нар. „базов профил“ вместо на „пиков профил“, което водеше до източване на язовирите и невъзможност да се тушира цената на пиковото потребление, което интересуваше бизнеса, заяви още Колев.

От БСК са съгласни с твърденията на Петър Илиев (освободен от НЕК по-рано тази седмица от министъра на енергетиката Теменужка Петкова), че не се защитава свободния пазар и настояват час по-скоро да се въведат изискванията на Регламент на ЕС за интегритета и прозрачността на пазарите на едро, каквато е Българската енергийна борса, със съответните забрани за манипулиране на цените, търговия с вътрешна информация и санкциите за подобни действия. Само така могат да се гарантират предвидими цени на електроенергията.

Споделяли сме с много от шефовете в енергетиката, както и при обсъждания в НС за съмнения за подобни сделки, които са незаконосъобразни. Затова е и важно създаване на  правила, недопускащи подобно поведение.

Нашата борса е ниско-ликвидна и задържането на предлагането в момент когато се предоговарят дългосрочните договори води до изкуствено повишение на цените, или пък закупуването на големи количества на ниски цени и после стремежа за препродаване на завишени, всичко това са практики на ръба на закона, които е нужно да се разследват, каза гостът.

Работодателските организации искат осигуряване на достатъчни количества с цел туширане на проблема с ликвидността, либерализация на енергийния пазар и определяне на срокове за това, отваряне на пазара и осигуряване на капацитет за intra-day доставки, т.е. пазарна свързаност в региона, които да минимизират големите колебания в цените.

По-високите цени на електричеството са резултат и от по-високите цени на въглеродните емисии, които скочиха няколко пъти от началото на годината.

Повече вижте във видеото.