Какво следва за икономиката на ЕС след изборите?

Доц. Красен Станчев, преподавател в СУ, „В развитие“, 29.05.2019 г.

13:23 | 29 май 2019
Доц. Красен Станчев, преподавател в СУ, „В развитие“, 29.05.2019 г.
Доц. Красен Станчев, преподавател в СУ, „В развитие“, 29.05.2019 г.

Европейският съюз продължава да е изправен пред угрозата да губи почва на международната икономическа сцена и тенденцията изглежда е в ръцете на бъдещия ЕП, който ще се сформира съвсем скоро с оглед края на изборите. Какви са перспективите пред Съюза и най-наболелите проблеми за решаване за предстоящия петгодишен мандат на Парламента, коментира доц. Красен Станчев от Софийския университет за предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

„Административната тежест на водене на бизнес в ЕС в момента е около 6% от БВП, което е около 600 млрд. евро стойност на регулациите. Вероятно това ще се увеличи и така ще се намали конкурентността на ЕС“.

Най-важните измерения в стопанството са данъците, паричните политики и квазиданъците, коментира доцентът. Новата конфигурация на ЕП сега има по-голяма важност от преди в този смисъл.

„Новият председател на ЕЦБ със сигурност няма да бъде италианец,тъй като е ясно, че банковата им система е отчайваща. Финландецът Оли Рен е от водещите кандидати за поста“.

Що се отнася до новините от Венецуела по повод инфлацията, доц Станчев даде за сравнение България в периода 1 януари 1990 г. - 7 юли 1997 г., когато инфлацията у нас е била 180 000%.

Разговорът с доц. Красен Станчев може да видите по-горе във видеото.