Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кристалина Георгиева и Мария Габриел са много силни кандидати за председател на ЕК

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието, „Бизнес старт“, 29.05.2019 г.

10:34 | 29 май 2019
Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието, „Бизнес старт“, 29.05.2019 г.
Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието, „Бизнес старт“, 29.05.2019 г.

Съставът на Европейския парламент (ЕП) вече е почти ясен, след като резултатите бяха официално оповестени и признати във всички страни-членки, което означава, че идва време да се вземат решения за назначенията на най-важните постове в Европейския съюз (ЕС), като един от тях, а именно председателското място в Европейската комисия (ЕК), може да бъде поверен на българските кандидатки Мария Габриел или Кристалина Георгиева. Подобно мнение изказа бившият вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Балансът между половете е един от много важните, които трябва да се спази. Не по-малко труден е географският баланс за разпределение на четирите важни поста в ЕС. Кристалина Георгиева е един много силен кандидат. Мария Габриел също има опит в европарламента и би могла да бъде кандидат за председател на ЕК. Очакваме все още официалната позиция на българската държава по този повод“.

Изминалите европейски избори се превърнаха в исторически, защото показаха невиждана активност от европейците, независимо от ниските резултати в България.

„Важно е да разберем, че да си първа политическа сила и да спечелиш избори са две различни неща. По тази причина Европейската народна партия няма как да издигне Манфред Вебер за председател на ЕК“.

Великобритания след изборите изглежда недвусмислено доказа, че иска сагата с Брекзит да приключи с излизане от ЕС след резултатите на „Острова“, смята Зинаида Златанова. Който и да наследи Тереза Мей на председателския пост след седмица, няма да има друг избор, освен да финализира напускането със сделка.

„Надявам се, че Европа през следващите 5 години ще е по-добре организирана и много по-силна“.

Целия разговор вижте във видеото.