Япония възнамерява да привлече повече чуждестранни кадри

Дясното консервативно японско правителство иска да укрепи пазара на труда с миграционен закон, целят се 345 000 нови работници

15:39 | 7 декември 2018
Япония възнамерява да привлече повече чуждестранни кадри

Япония възнамерява да привлече повече работници мигранти в страната поради бързо застаряващото си общество. Това пише германският източник Die Zeit.

Въпреки ожесточената съпротива на опозицията десноцентристкото консервативно коалиционно правителство обяви, че ще допусне окончателно в сила преразглеждането на имиграционния закон от Горната камара.

От закона ще се възползват 14 промишлени отрасъла, които изпитват спешен недостиг на работна ръка, включително строителният и селскостопанският сектор, ресторантьорството и дейността по социалните грижи за възрастни хора. Правителството планира да привлече 47 500 работници на намален работен ден в Япония през първата година с реформата, предвидена за април. След пет години трябва да са 345 000 души.

Броят на чуждестранните работници в Япония от 2012 г. досега вече се е удвоил: тогава са били 680 000, днес вече са 1,28 млн. души. Голяма част от тях идват от Китай, следвани от Виетнам и Филипините.

Много от мигрантите, които досега са работили в Япония, са дошли за стажантска програма, която Япония предлага на развиващите се икономики от 1993 г. насам. Целта на тази програма е да осигури на младите хора от тези страни практическо обучение в Япония в продължение на пет години. В действителност обаче те често се използват като евтини работници при тежки условия на труд в заводи или на строежи.

Японската опозиция изисква работните условия и условията на живот на чуждестранните работници първо да бъдат по-точно регулирани, преди други хора да бъдат доведени в страната. Други противници на закона обаче се противопоставят на по-силната миграция.