Надзорните съвети на Dax печелят все повече

Само при Volkswagen има понижение в заплащането

07:01 | 10 октомври 2018
Борсата във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Борсата във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Членовете на Надзорните съвети на големите германски корпорации могат да очакват още по-високо заплащане през тази година. В сравнение с предходната година контрольорите на листнатите на Dax компании печелят със 6,2% повече – общо 88,4 млн. евро. Това става ясно от проучването на Германската асоциация на акционерите (DSW). През 2017 г. заплащането нарасна дори по-бързо – с около десет процента.  [Hidden Field]

Лидерът в класацията по възнагражденията беше - както и през миналата година - автомобилната компания BMW. Концернът преведе 5,6 милиона евро на 20-чления си Борд, което съответства на увеличение от 4,6%. И на второ място няма промяна: Siemens плати на своите инспектори 5,2 милиона евро, което съответства на минимално увеличение от 0,5%.

Siemens обаче трябваше да подели второто място тази година. Подоставчикът на автомобилната индустрия Continental е платил на борда си общо с 5,7% повече и по този начин достигна общо възнаграждение от 5,2 милиона евро.

Членовете на Надзорните съвети на Adidas и Fresenius може да са доволни – при тях има най-високи темпове на растеж. Производителят на спортни стоки плати с 43,3% повече в сравнение с предходната година, а компанията за здравеопазване - дори 48,2%. В случая на Adidas обаче това се дължи отчасти на разширяването на броя на членовете в контролния панел от 12 на 16 души.

За разлика от тях най-големият автомобилен производител в Германия VW е платил на надзорния си орган с 6,6% по-малко, отколкото през 2017 г. Волосбургският производител, който плащаше най-високите компенсации преди дизеловия скандал, сега успява да заеме едва осмо място с общо около 3,8 млн. евро тази година.

Председателят на Надзорния съвет на Deutsche Bank Паул Ахлайтнер може да очаква най-високата индивидуална компенсация. 62-годишният, който е в Борда от май 2012 г., е получил 800 000 евро. Както и през предходната година, на второ и трето място следват председателят на Надзорния съвет на BMW Норберт Райтхофер и вече бившият главен контролиращ на Siemens Герхард Кроме.

Средностатистически компаниите от Dax са платили на своите председатели 378 000 евро, което е с 4,9% повече спрямо 2017. Победител на годината е Герд Крик. Председателят на Надзорния съвет на компанията за диализа Fresenius Medical Care AG, който получава 265 000 евро, успя да увеличи заплащането си с 44%.