Ефектът от сделката между САЩ и Мексико за преразглеждане на NAFTA

Всички погледи са насочени към Канада, чието участие в споразумението е под въпрос

17:29 | 28 август 2018
Обновен: 17:30 | 28 август 2018
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

САЩ и Мексико се споразумяха да преразгледат Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), като според американския президент Доналд Тръмп сделката е изгодна и за двете страни, съобщава BBC.

Канада, която също е член на NAFTA, ще преговаря с Мексико и САЩ за новите условия във вторник. Тръмп настоява да се преразгледа настоящото споразумение от 1994 г., тъй като смята, че то води до намаляване на работните места в страната, предимно в автомобилната индустрия. Цената на акциите в САЩ се повиши, а мексиканското песо увеличи стойността си, след като беше обявена сделката.

Тръмп заяви, че са договорили нови условия с Мексико, което ще направи търговското споразумение „по-честно“. Преговорите за преразглеждане на NAFTA продължават от миналата година, но през последните 5 седмици Канада не взима участие в тях. „Ще решим дали да сключим отделна сделка с Канада“, каза президентът на САЩ. Също така той заплаши Отава с въвеждането на мита върху вноса на автомобили.

Канадският външен министър Кристия Фрийланд се очаква да пътува до Вашингтон за преговорите във вторник. Преговарящите се надяват да се стигне до сделка преди новоизбрания президент на Мексико Андрес Мануел Лопез Обрадор да встъпи в длъжност през декември. Досега Обрадор се е обявявал против отварянето на енергийния сектор в страната и често е казвал, че няма да продължи досегашната политика в областта на предшественика си Енрике Пена Нието, което би затруднило преговорите.

За да се изпълни тази задача, администрацията на Доналд Тръмп трябва да представи сделката на Конгреса в САЩ 90 дни преди крайния срок, който е този петък. Въпреки това Обрадор определи днешната сделка като първата стъпка до ново споразумение. „Имаме голямо желание тристранният договор да продължи. Надяваме се свободната търговия да продължи“, каза той.

Говорител на Фрийланд твърди, че прогресът от страна на Мексико и САЩ ги окуражава, но не даде коментар за специфичните условия по сделката.

САЩ и Канада влизаха в конфликт по няколко търговски въпроса, включително за канадските протекции на млечната индустрия и митата на Вашингтон върху вноса на алуминий и стомана. „Ще се стигне до нова сделка, ако е добра за Канада“, каза говорителят Адам Остен.

„Все още имаме различия с Канада по някои точки, но това може да се поправи“, смята представител на Министерството на търговията в САЩ. В телефонен разговор между Тръмп и Пена Нието, който беше излъчен на живо, мексиканският държавен глава подчертава важността от споразумение, включващо Канада. Мексиканският външен министър Луис Видегарай заяви, че има готовност да се обявят против двустранна сделка без участието на Канада.

Годишната търговия между трите страни от NAFTA е на стойност 1 трлн. долара. Малка част от промените в споразумението предвиждат подобрено управление на интелектуалната собственост и дигитална търговия. В предварителния договор, който беше обявен в понеделник, Мексико и САЩ се споразумяват, че е необходимо 75% от крайния продукт да бъде произведен в една от двете страни, за да не се облага с мито. Също така споразумението предвижда около 45% от всеки автомобил да се сглобява от служител, който взима поне 16 долара на час. Договорът ще е валиден през следващите 16 години, като на всеки 6 ще се преразглежда.

В САЩ Републиканската партия подкрепя твърдо споразумението, тъй като според тях то ще се отрази позитивно на американските фермери и други групи. „Сега трябва да привлечем Канада към споразумението“, каза сенаторът от Републиканската партия Джон Корнин. Търговската камара в САЩ също обяви, че е необходимо Канада да участва в сделката.