Колчев: Още по-евтин петрол през 2016

Камен Колчев, главен изпълнителен директор на ЕЛАНА Финансов Холдинг в предаването "Светът е бизнес" на Ивайло Лаков на 27.10.2015

13:41 | 28 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Камен Колчев, изпълнителен директор на "Елана". снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Камен Колчев, изпълнителен директор на "Елана". снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансистът коментира поевтиняването на петрола - тема, придобила актуалност след новия спад на цените и след като САЩ обявиха, че ще продадат 10% от запасите си.

Цената на петрола ще продължи да пада, първо, защото този пазар изведнъж стана истински пазар, а не картела ОПЕК и всички останали, заяви Колчев. Втората причина е свръхпредлагането.

"Това, разбира се, и геополитическа игра, тъй себестойността на някои "врагове" на САЩ е по-висока от сегашните цени. Русия и Венецуела са на загуба, което дългосрочно ще ги извади от пазара и ще ги принуди да преструктура петролния си бизнес.
Моите лични очаквания са, че петролът в края на следващата година ще е поне с десетина процента под нивата, които виждаме днес. И причината е не само в голямото предлагане (въпреки че търсенето е стабилно), но и високият долар също обуслявя ниски цени на петрола. Докато има висок долар, а това ще е поне до средата на следващата година, ще имаме и евтин петрол."

По думите му петролът се отразява на българската икономиката. Колчев даде за пример подобренитепоказатели на тези, които ползват петролни продукти - на транспортните фирми, БДЖ, авиопревозвачите. Друг ефект е сравнително ниската инфлация. Но ниската инфлация мен лично не ме притеснява, именно защото това се дължи на спадането на цените на петрола, а не на свиване на потреблението, заяви Колчев.

За бюджета:
За съжаление, този бюджет е точно такъв,какъвто беше и предишният, и по-предишният. Не виждаме нищо програмно, въпреки че от 7-8 години говорим за програмно бюджетиране.  Съществен плюс е, че не се променят данъците, но това не е достатъчно да предизвика икономически растеж. Това, което липсва на бюджета, са две неща. Първо, обещаното и неизпълнено тази година намаляване на разходите за администрация. То трябваше да бъде 10%, а към септември е 0.7%. Тези разходи обуславят и вкараното в проектозакона за 2016 изменение на тазгодишния бюджет. Предвиждат се още 390 млн. лв. разходи за заплати и възнаграждения.
Ще се отнася до заплатите на учителите (предвижда се те да бъдат вдигнати с по 70 лв. - б. р.), те трябва да бъдат увеличени, тъй като тази група има нужда от достойно заплащане. Отдеделен е въпросът, че не бива да се предоставят на калпак.
И отново опираме до това, че липсва програмно бюджетиране. Липсват цели, срещу които да се предоставят пари.

Още за проектобюджета за 2016 и неочакваната актуализация