Цените на жилищата се покачват в почти целия ЕС

Нарастването на цените се случва с най-бързото темпо от единадесет години насам

16:00 | 10 юли 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Цените на жилищата в Европейския съюз (и в частност в еврозоната) нараснаха през първото тримесечие на 2018 г. с най-солидно темпо от единадесет години насам, предава Investor.bg. В същото време техният растеж в България продължава да надвишава съществено средноевропейския, но е по-слаб, отколкото в края на предходната година, показват данни на Евростат.

Според европейската статистика цените на жилищата в еврозоната са нараснали през трите месеца до края на март 2018 г. с 4,5% спрямо година по-рано и след повишение с 4,3% през последното тримесечие на миналата година. Това представлява тяхно най-солидно повишение от първото тримесечие на 2007 г. – повече от година преди глобалната финансова криза, чийто официален старт беше даден с фалита на американската банка Lehman Brothers през есента на 2008 г.

На тримесечна база темпото на растеж на жилищните цени в еврозоната в началото на 2018 г. се забави до 0,6% от 0,8% в края на миналата година, но се ускори в рамките на целия ЕС до 0,7% от 0,6 на сто.

Данните на Евростат за България отчитат нарастване на жилищните цени през първото тримесечие с 0,9% на тримесечна и със 7,1% на годишна база.

Забавянето на растежа на цените на българските жилища на годишна база отрежда на България 11-та позиция сред всички страни-членки на ЕС, отстъпвайки шестата позиция, която беше факт през последното тримесечие на миналата година.

Къде е отчетен най-солиден ръст на цените на жилищата в началото на 2018 г. вижте в продължението на анализа.