Действията на САЩ целят преразглеждане на споразуменията с ЕС, Канада и Китай

Алекс Нестор, Канадско-българска бизнес мрежа, В развитие, 18.06.2018

14:55 | 18 юни 2018
Обновен: 14:55 | 18 юни 2018
Алекс Нестор, Канадско-българска бизнес мрежа, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Алекс Нестор, Канадско-българска бизнес мрежа, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американската икономика е във възход в момента. Намаляването на корпоративния данък в САЩ, както и на данъка общ доход и редицата регулативни промени в икономиката, се случи за сметка на отслабване на институциите. Предстои да се види дали тези промени ще са устойчиви, но е факт, че към момента дават добри резултати. Това каза Алекс Нестор, Канадско-българска бизнес мрежа, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

„Много икономисти смятат, че ефектът ще е краткосрочен и остават скептични към политиката на Тръмп“, добави Нестор.

Към момента все още не може да се говори за търговска война, каза още Нестор. Тя не е и това, което САЩ целят, тъй като самите те не биха имали полза от такава война.

Нестор посочи, че нововъведените тарифи от САЩ на ЕС целят преразглеждане на споразуменията, които са сключени към момента. Тарифите са незначителни, добави още той, сравнени със стокообмена между САЩ и ЕС. Чрез въвеждането на мита САЩ целят преразглеждане на сключените споразумения, част от които, се оказват неизгодни за тях.

Канада и Мексико Нестор определи като важни страни за икономиката на САЩ и посочи, че едва ли администрацията на Тръмп цели търговка война с тези държави, по-скоро отново се търси преразглеждане на договорни отношения и нови, по-добри условия на търговските споразумения за САЩ.

Отношенията с Китай Нестор определи като по-различни, тъй като от години се говори, че Китай не спазва патентното право, а и американски корпорации имат трудности при стартиране на бизнес в Китай. Тези споразумения трябва отново да се предоговорят, каза Нестор.

И в трите случая администрацията иска да окаже силен натиск, да се предоговорят споразуменията и САЩ да получат икономически ползи от това. Тръмп по-скоро е бизнесмен, отколкото политик. Важно е, когато две компании се договарят, да имат взаимна полза и  явно настъпи момент, в който САЩ нямат полза от сключените към момента споразумения, което води до  необходимост от тяхното предоговаряне.

Не може да се говори, че митата, които САЩ въведе към момента имат отражение върху световната икономика. Размерите, върху които са въведени мита не са толкова големи, в сравнение със стокообмена между държавите, добави още Нестор.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.