Променя ли Европа отношението си към Русия?

Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, В развитие, 06.06.2018

14:01 | 6 юни 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа нанася известни корекции на досегашната си политика, чувствайки загубата на суверенитет в условията на партньорството в рамките на НАТО. В това отношение видимо и България започна да търси корекции в своята политика. Това каза Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Стойчев определи като необходимо Европа да предефинира заплахата си от Русия и добави, че България също трябва да вземе участие и да помогне за това предефиниране. Според Стойчев няма толкова видна и открояваща се заплаха за европейската сигурност от страна на Русия в какъвто и да е аспект. 

Той посочи като особено важно и от главна нужда да се гарантира сигурността на енергомрежите и сигурността на държавите, от които се добиват ресурси. 

Стойчев определи енергийната диверсификация като "утопична" и посочи, че дори тя да се случи до някаква степен, това би представлявало заплаха за екологичното равновесие.  

Експертът посочи още, че членството на България в ЕС и НАТО е от изключително важно значение и не бива да бъде променяно. 

България би проявила много силна и незавидна непоследователност в политиката си, ако предприеме действия за излизане от НАТО и отказ от ЕС.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.