Бонусите на Wall Street – три пъти над средните доходи на американско семейство

Високата сума допринася за икономическото неравенство в страната

08:36 | 29 март 2018
Обновен: 08:36 | 29 март 2018
Michael Nagle/Bloomberg
Michael Nagle/Bloomberg

184 220 долара. Толкова в получил средностатистическият банкер на Wall Street през миналата година като бонус, в допълнение към иначе пищната годишна заплата. 184 220 долара - това е повече от три пъти средния доход на домакинствата в САЩ. В сравнение с предходната година бонусите нарастват със 17%, това беше втора поредна година с бързо увеличение, съобщава Sueddeutsche Zeitung, като се позовава на щатските власти на Ню Йорк, които оценяват и публикуват плащанията. По този начин бонусите се приближават до рекордна 2006 г. - годината преди голямата финансова и икономическа криза.

Освен дебата за справедливостта, който може да бъде воден сега - а някои вероятно ще го нарекат завист, възниква въпросът защо се получава така. Простият отговор гласи: Бонусите за банкерите са се повишили, защото банките се справят добре. Когато цените на акциите, валутите и другите инвестиционни възможности рязко се колебаят, търговците могат да реализират по-високи печалби, защото могат да залагат не само на покачващи се, но и на падащи цени.

Банките на Wall Street са се справили по-добре и с таксите за управление на активи, сливания и придобивания през миналата година. Според данните на финансовия регулатор на Ню Йорк финансовият сектор е похарчил 153 млрд. долара през миналата година, с 4,5% повече в сравнение с предходната година. Печалбите също се увеличават.

„Силното увеличение на рентабилността през последните две години показва, че индустрията може да е успешна и с регламентите и мерките за защита на потребителите, приети след финансовата криза", казва одиторът на Ню Йорк Томас ДиНаполи.

Банките обаче ще се възползват от факта, че американският президент Доналд Тръмп премахва някои от строгите изисквания, въведени от предшественика му, за да попречи на индустрията да предизвика подобна криза, както тази от 2007 г. Едва преди две седмици Сенатът гласува в полза на законопроект, който предвижда облекчаване на регулациите за малките и средните банки и ги изключва от така нареченото законодателство "Дод-Франк". Освен всичко, реформата от 2010 г. забранява на банките да търгуват рисково за собствена сметка.

Освен това назначението през октомври на Рандал Куарълс за заместник-гуверньор на Фед, отговарящ за надзора на банките, също ще помогне на сектора. Куарълс се счита за противник на строгия надзор. За ръководител на Бюрото за финансова защита на потребителите (Consumer Financial Protection Bureau – CFPB) бе назначен Мик Мълвани, един от най-големите критици на институцията. „Бюрото бе истински ужас“, написа Тръмп в края на 2017 г. в Twitter. „Банките са разрушени и не са в състояние да служат на обществото. Ние ще ги съживим отново“.

Все още работещите в банките в Ню Йорк са с около 6% по-малко, отколкото преди финансовата криза от 2007 г. Последните данни са за 176 900 работни места. Но ДиНополи смята, че почти всяко десето работно място в града е пряко или непряко свързано с индустрията на ценните книжа. Средната заплата, включително бонусите, в индустрията в града е била 375 200 долара през 2016 г., но няма по-нови данни. Това е пет пъти повече от средното заплащане за частния сектор в града. Почти една четвърт от банкерите са спечелили повече от 250 000 долара, в сравнение със само 2 процента в останалата част от работната сила на града.

С парите, изплащани като бонуси на сравнително малкото банкери на Wall Street, може да се повишат годишните мини заплати на 3,4 милиона американски служители в сектора на бързото хранене, които работят на минимална работна заплата от 15 долара на час, прогнозира левият мозъчен тръст „Институт за политически изследвания“.

„Огромното количество бонуси на Wall Street тревожи, не само защото допринася за икономическото неравенство в тази страна", казва Сара Андерсън, изследовател по заплатите в института. „Това също е знак, че безпощадната бонусна култура на Wall Street, която допринесе за финансовата криза от 2008 г., продължава да процъфтява, а докато все още чакаме да бъдат изпълнени реформите на Закона Дод-Франк от 2010 г., Конгресът е зает да дерегулира отново финансовата индустрия".