Герджиков: Необходима е конкуренция вътре в университетите

Трябва да се ограничи приема на кандидат-студенти за сметка на тяхното качество, коментира ректорът на СУ "Св. Климент Охридски"

08:39 | 25 януари 2016
Автор: Investor.bg
Анастас Герджиков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анастас Герджиков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Структурните промени са сред основните приоритети в плана за оздравяване на Софийския университет. Предвижда се въвеждането на длъжността „финансов мениджър“, като избирането му ще се извърши прозрачно с конкурс, коментира проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Логично е да има диференциране на финансирането за висшите училища в рамките на професионалното направление, вътре в университета. Целта е да се създаде конкуренция и стимул за подобряване качеството на работа, коментира още проф. Герджиков.

Когато извадим целевите разходи на университета, бюджетът, с който разполагаме, е приблизително еднакъв като сума през последните шест години. „За да не бъдем на бюджетен дефицит ежегодно са необходими около 5 млн., но ако говорим за развитие на академичната дейност, ще са необходими повече средства.“

Увеличаването на приходите в Софийския университет може да се случи освен с оптимизиране на разходите и с привличането на повече чуждестранни студенти.