Гон от Давос 2016: Играта за Renault не е свършила

Карлос Гон, главен изпълнителен директор на Renault & Nissan

17:18 | 21 януари 2016
Автор: Иван Николов
Гон от Давос 2016: Играта за Renault не е свършила

Интервю на главния изпълнителен директор на Renault Карлос Гон за Bloomberg от Световния икономически форум в Давос 2016 на 21 януари 2015. Гон коментира неприятностите на компанията заради обвиненията в манипулации на емисиите вредни газове.

 

Не чуваме много добри новини за вашата компания. На какво трябва да вярват инвеститорите и акционерите? Че вие категорично не сте мамили?

Да, разбира се, очевидно, че не сме.

Ние го казахме още в първия ден, но хората са предпазливи, има прецедент и с други компании, така че очевидно ние се отнасяме с разбиране.

Трябва фактите да бъдат установени, защото инвеститорите работят с факти – първо е идеята, после идват фактите.

Още в първия ден ние заявихме, че няма измама, второ – всички норми са спазени. Има и една област, която все още не е регламентирана, така наречените „реални емисии“.

Ние се надяваме, че скоро ще има официална позиция на Европейската комисия, така че в крайна сметка да приключим с объркването спазват ли се или не нормите и то в област, която не е регламентирана.

Когато налице има нормативно регулиране, всички наши коли съответстват на тези нормативни изисквания. Измамата е нещо съвсем друг проблем. Но аз разбирам тревогите на инвеститорите, които си казват: „Ами, може и да мамят.“ Но отговорът ми е – не...

 

Но вие ще се позовете на резултатите от разследването?

Да, да, разбира се, щом има такова разследване... Правителството направи разследване и заяви официално, че не става дума за измама.

 

Нека го кажем ясно още веднъж. Вие сте спокоен, защото сте сигурен, че нищо нередно не се е случило докато управлявате компанията?

Да.

 

А Nissan? Те също бяха изследвани. Там всичко наред ли е?

Всички коли се изследват. Казвате Nissan и звучи подозрително. Не, всички коли се изследват. Винаги изниква един и същи проблем – при реалните емисии при шофиране се наблюдават множество емисии, които  се откриват при тестовете. Но за производителите на коли важният въпрос е: приемливи ли са нивата? Това е въпросът.

И между другото тук не говорим за емисии въобще, а за азотни емисии при Евродизел 6. Нека не забравяме за какво става дума.

 

Какви са допустимите норми?

Това не го определям аз, а регулаторът.

Това, което се опитвам да кажа е, че в тази индустрия има бензинови двигатели, електомобили, хибридни двигатели, има много технологии. Но тук говорим за конкретен вид емисии при конкретна технология. И за тези конкретни емисии, при тази конкретна технология, нормите са спазени. Извън утвърдените норми, трябва да се въведат правила.


Колко време очаквате това да оказва влияние върху цената на акциите ви?

Цената на акциите се влияе най-вече от неизвестните. Хората се тревожат от неизвестността.

 

Добре, кога ще приключи това?

През следващите няколко седмици, когато излязат данните и се потвърди верността на всичко, което сме казали. Мислите ли, че някой главен изпълнителен директор би поел риска да ви каже, че няма измама, ако има риск? Не, очевидно не.

 

Защо? Защото ще рискува поста си? Заради доверието?

Не, цялата компания ще бъде изложена на риск. Просто намираш време, проверяваш фактите, правиш изявление и заставаш зад него.

 

Какви бяха въпросите на акционерите? Вие им се обаждахте или... така ли става?

Основният въпрос беше: ще плаща ли компанията глоби? Защо пада цената на акциите? Защото обикновено хората предполагат, че компанията ще трябва да плати глоби, защото е мамила, а те са виждали други компании да го правят.

Така че, когато те бъдат уверени, че няма да се плащат глоби, че проблемът е по-скоро свързан с очаквания в една област, която не е регламентирана, нещата се нормализират.

 

Франция обяви преди месеци договореността за правото на глас, но все още не е изпълнила обещанието си да намали държавния дял в Renault. Кога може да очакваме това да се случи?

Не знам. Трябва да попитате министъра на икономиката, решението е негово. Но честно казано, аз не се притеснявам, защото те поеха този ангажимент и вярвам, че ще го спазят. Напълно разбирам, че те трябва да подберат подходящия момент, но това не е повод за тревоги.

 

Вие обещахте, че при Nissan ще има 8% оперативен марж и 8% пазарен дял в световен мащаб. Това цели ли са или...

Не, не, вие се движите по-бързо от нас... Ние имаме краткосрочен план, който е до края на финансовата 2016 година. Много избързвате, много, трябва да изчакате малко...

На път сме да постигнем тези 8% оперативен марж, обявихме финансов резултат за полугодието при 7% оперативен марж... и смятаме, че следващата година ще е по-добра от настоящата. Така че, да, ние сме си поставили тази цел, но е твърде рано да се обявява резултата, играта не е приключила.

 

Четете още интервюта от Давос 2016.