Давос 2016: Орсел от UBS за волатилността на пазарите

Андреа Орсел, президент на инвестиционната банка на UBS AG

16:48 | 21 януари 2016
Автор: Иван Николов
Давос 2016: Орсел от UBS за волатилността на пазарите

Интервю на Андреа Орсел, президент на инвестиционната банка на UBS AG от Давос 2016 за Bloomberg на 21 януари 2016.

Първи въпрос: пазарите имат едно поведение, а тук в Давос наистина ме смайва общия тон, имаме непредвидими пазари, а в Давос всички са толкова спокойни. Непредвидимост, пазарите са зле, много зле, а в Давос – всичко е наред. Какво мислите за това?

Мисля, че управителите и изпълнителните директори гледат позитивно на нещата, защото макроикономическите показатели са добри. От друга страна, пазарите са лишени от сигурност, има много неизвестни, играчите са в отбрана и е налице мнението,че всичко ще се влоши много бързо. На тази база сме и свидетели на волатилност, породена от залитане в крайности.

 

Реакцията на пазара може да стане реалност в икономиката. Мислиш ли, че реакцията на пазара през последния месец може да се отрази на икономиката, в смисъл да снижи показателите на икономиката?

Мисля, че определено пазарът може да повлияе на икономиката. В този момент, поне при нас в инвестиционните банки, виждаме, че инвеститори и клиенти стоят настрани.

Защото несигурността подтиква към дефанзивни позиции, което на свой ред влияе върху цялостната активност. Така че, да, определено това повлиява икономиката.

 

Говорили сме с вас, че волатилността е добра за вашия бизнес. Но волатилност като тази не е добра за бизнеса, нали?

Не, не е, защото тя не е постепенна, не е предвидима, има крайни колебания в едната или другата посока без някаква очевидна причини. Трудно се играе в такива условия. Благоприятната, стабилна волатилност стимулира хората да са активни, да търгуват.

Настоящата волатилност кара хората да бъдат странични наблюдатели, заради драстичните колебания в позициите.

 

Преди няколко месеца говорихме за предстоящото първо повишение на лихвения процент от FED. То вече е факт, но на пазара се говори, че това повишение може и да си остане последното за 2016. Какъв е вашият коментар?

 

Андреа Орсел, президент на инвестиционна банка от UBS Group

Не знам. Смятам, че FED ще наблюдават внимателно как се справя икономиката и как се справят пазарите. В момента няма индикации, че икономиката се влошава, но пазарите са много несигурни. Мисля, че все още има много неизвестни.

 

Джонатан Феро, Bloomberg TV

Знам, че като човек начело на банка вие често разигравате всички негативни сценарии за инвестиционната банка, на пода и така се подготвяте за неблагоприятни сценарии. Знам, че за вас един от тях беше вдигането на основния лихвен процент от Федералната банка. Вие сте го разиграли в банката, за да видите как ще реагират хората, доколко са готови за това. Какви са негативните сценарии, които разигравате в момента, какво търсите, кое е камъчето в обувката ви?

 

Андреа Орсел, президент на инвестиционна банка от UBS Group

Това, което в момента е особено трудно е да разчитаме на някаква сигурност. Движим се в мъгла,  виждаме икономическите показатели и те не са лоши, виждаме поведението на пазарите, на инвеститорите – там положението е доста зле и е много трудно да се каже до къде ще доведе това. Много е трудно да планираш бизнеса, когато нищо не е сигурно и ясно. Така че, за момента, ние сме заели дефанзивна позиция, което на свой ред влияе на слабата активност.

Четете още интервюта от Давос 2016.