В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Данните от Китай вдъхнаха оптимизъм на петролните пазари

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 07.05.2020

Цените на петрола се колебаят в четвъртък. Има известен оптимизъм на пазарите, който дойде от данните от Китай, където вносът на суровината се възстановява. Въпреки това анализаторите очакват повишенията в цените на черното злато да бъдат ограничени, докато трае пандемията от коронавирус. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Надеждата е, че облекчаването на мерките срещу коронавируса ще раздвижи търсенето и предлагането на петролните пазари”.

Иванова коментира ситуацията на международните борси, като отбеляза, че в сряда индексите в САЩ са приключили сесията на червена територия, както и европейските. “В Азия търговията беше смесена, по-скоро с преобладаващи негативни настроения”, добави тя.

Редакторът посочи, че последните макроданни за Европейския съюз и еврозоната чертаят мрачна картина на последствията от въведените ограничителни мерки - в Германия индустриалното производство се свива с 9.2%, а във Франция – с 16.2%. “Данните са за март - период, в който само 2 седмици икономиката не работеше”, коментира Иванова.

Още по темата

Тя отбеляза, че междувременно китайските данни за износа изненадват икономистите с отчетения ръст през месец април. “Вносът в Китай се свива с 14%, което означава, че потреблението в страната остава слабо. Трябва да се отбележи, че ръстът на износа от Китай е към държави от Югоизточна Азия”, посочи Иванова.

“Има лъч надежда, че има интерес от страните от Югоизточна Азия, но в останалите точки от света търсенето е доста замразено”.

Иванова коментира и решението на Английската централна банка да задържи лихвите без промяна и заявената готовност от централните банкери за осигуряване на повече икономически стимули.

“Очаква се следващият ход да е увеличаване на изкупуването на облигации...”.

По отношение на движенията в цената на златото редакторът посочи, че интересът към активите убежища се завръща.

“Интерес има към всички борсово търгувани стоки, поскъпват и другите ценни метали”, каза Иванова.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.  

 

 

Последни новини
Още от В развитие