В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Путин вероятно ще получи нова конституционна роля след 2024 г.

Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики, В развитие, 15.01.2020

С оставката на правителството в Русия президентът Владимир Путин дава сигнал за това какво очаква страната след изтичането на мандата му през 2024 г. Годишната реч на руския лидер сигнализира, че той се стреми да намери свой наследник, чието поле на действия обаче ще бъде много ограничено. Вероятно ще видим Путин в нова конституционна роля след четири години. Това каза Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Бечев ролята на Путин ще остане ключова и след края на мандата му. 

„Путин разпределя ресурсите във властта, позициите и е балансьор между различните лобита. Открит въпрос е какво ще е влиянието му върху ежедневните решения след 2024 г.“.

„По-важното е какво ще се случи със Съвета за сигурност, които се председателства от парламента и в него участват основните политически фигури“, отбеляза Бечев.

Още по темата

Той коментира и оставката на премиера на Русия Дмитрий Медведев. Според него подобно решение е било необходимо, защото популярността на Медведев е много ниска. „Министър-председателят стана събирателен образ на властта по високите етажи. Той обаче доказа лоялността си към Путин, така че освобождаването му не значи край на неговата кариера“, изтъкна Бечев.

Междувременно Кремъл съобщи, че Путин предлага 53-годишният Михаил Мишустин, оглавяващ Федералната данъчна служба, за наследник на Медведев.

„Важно е да видим как ще протече евентуалната конституционна промяна, колко правомощия ще има в ръцете на новия премиер“, смята експертът.

 

 

Последни новини
Още от В развитие