В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Участниците на енергийния пазар у нас очакват цени от 110-120 лв.

Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 27.11.2019

Особени изменения на пазара на електроенергия у нас няма. Моето лично очакване и това на пазарните участници е, че настоящите нива ще се променят и ще достигнат до 110-120 лв. средно. Аргументът ми е сегментът на двустранни договори. В последните три дни виждаме търгове за дългосрочно снабдяване. Те приключват на средни цени някъде около 113 лв., коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Енергийната борса у нас продължава да отчита сравнително ниски ценови нива от порядъка на 70-85-96 лв. за мегаватчас средно. Базовият товар през събота и неделя върви в границите 50-70 лв".

"Наличието на доста вода в региона или може би топлото време са причини за нетипично ниските за сезона цени. Нашата борса следва регионални тенденции. Румъния и Унгария отчитат сходни ценови равнища", уточни Кискинов.

"Трябва да се обърне внимание доколко тези търгове осигуряват ликвидност на пазара, ако тези количества се печелят от един участник. Не трябва да се допуска монопол на пазара".

Правила за изменение и допълнение на правилата за търговия на електрическа енергия

Николай Кискинов обясни, че правила на практика се използват, за да се решат някои съществуващи проблеми, а от друга старана, са насочени към осигуряване на реалното участие на производителите на енергия от възобновяеми източници от 1 до 4 мегавата на организирания борсов и на балансиращия пазар.

Гостът сподели и за появата на нов участник на балансиращия пазар - агрегатор на група от обекти, представляващ дружество/търговец с ролята на координатор на стандартна балансираща група или производител на електрическа енергия, в чийто състав влизат обекти на производители, потребители и инсталации за съхранение на електрическа енергия.

Последни новини
Още от В развитие