В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Илияна Цанова: Планът „Юнкер“ промени правилата на играта за малките фирми у нас

Илияна Цанова, зам.-управляващ директор на Европейски фонд за стратегически инвестиции, В развитие, 25.11.2019

Над 10 хил. малки фирми в България получиха финансиране, било то за оборотен капитал или за инвестиции, подкрепено от плана „Юнкер“. Това промени правилата на играта на пазара у нас, особено за тези дружества. Това каза Илияна Цанова, зам.-управляващ директор на Европейски фонд за стратегически инвестиции, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Цанова посочи, че близо 23 проекта у нас са финансирани благодарение на Фонда за стратегически инвестиции през последните 4 години, които са изцяло по инициатива на частния сектор. По нейни думи ефектът от тези инвестиции е изключително важен. "Става въпрос за компании, които изнасят продукт с висока добавена стойност, чиито фабрики са извън София, където нуждата от вископлатена работа е много по-голяма", уточни гостът.

„Създадохме над 600 работни места, повечето от които високоплатени, извън София“.

Цанова разказа и за възможността 320 фирми у нас да получат финансова помощ от 10 млн. лв. от Европейския фонд за стратегически инвестиции. „Финансирането ще е за микропредприятия в региони, където темпът на икономическо развитие е по-бавен“, отбеляза тя.

„Заемите са с минимална стойност от 1000 евро, а максималната е 25 хил. евро“.

„Компаниите вече могат да кандидатства за финансиране по този проект“, каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

 

Последни новини
Още от В развитие